TALIBANI DONELI ODLUKU NAJSTROŽU OD DOLASKA NA VLAST: Sve žene moraju da nose burku! Bolje im je da ostanu u kući
Foto: EPA / Martin Sylvest

prekršena ženska prava

TALIBANI DONELI ODLUKU NAJSTROŽU OD DOLASKA NA VLAST: Sve žene moraju da nose burku! Bolje im je da ostanu u kući

Planeta -

Najviši vođa talibana Hajbatula Akhundzada dekretom je naredio avganistanskim ženama da nose burke u javnosti. To je jedan od najvećih zadiranja u slobode žena otkako su talibani preuzeli vlast u Kabulu u avgustu.

Akhundzada je napisao da je nošenje burke zabranjeno jer je „tradicionalno i sa poštovanjem“. Slični kodeksi oblačenja važili su za žene tokom talibanskog režima između 1996. i 2001. godine.

Burka je muslimanska odeća koja u potpunosti pokriva ženu, uključujući njeno lice i oči preko kojih je veo.

„One žene koje nisu prestare ili premlade moraju da pokriju lice, osim očiju, u skladu sa šerijatskim smernicama, kako bi izbegle provokacije kada sretnu muškarce koji im nisu bliski rođaci“, navodi se u uredbi.

To je jedan od najvećih zadiranja u slobode žena otkako su talibani preuzeli vlast u Kabulu u avgustu. Napisano je i da je ženama bolje da ostanu kod kuće ako nemaju važan posao napolju.

Hiljade avganistanskih žena izgubilo je posao u javnom sektoru otkako su talibani preuzeli vlast, a zabranjeno im je da putuju u gradove bez pratnje muškaraca. Suprotno obećanjima, talibani nastavljaju da uskraćuju školovanje devojčicama starijim od 12 godina.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track