TRAMP IMAO IDEJU DA RAKETAMA NAPADNE NARKO-KARTELE U MEKSIKU Bivši ministar odbrane sve obelodanio! Vojska ideju ignorisala
Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL

hronika vladavine bivšeg američkog predsednika

TRAMP IMAO IDEJU DA RAKETAMA NAPADNE NARKO-KARTELE U MEKSIKU Bivši ministar odbrane sve obelodanio! Vojska ideju ignorisala

Planeta -

Bivši američki ministar odbrane Mark Esper je takođe dodao svoj doprinos hronici vladavine Donalda Trampa u Sjedinjenim Državama, navodeći neke zabrinjavajuće detalje, uključujući Trampovu ideju o napadu na ciljeve u Meksiku raketnim projektilima. Esper navodi i da su članovi vlade jednostavno ignorisali takve i slične ideje.

Donald Tramp je uglavnom brzo zaboravljao sopstvene ideje i inicijative, pa ga mnogo puta jednostavno nisu shvatali ozbiljno, posebno kada je reč o najapsurdnijim.

Esperova knjiga, Sveta zakletva, prikazuje Trampa kao neuravnoteženu osobu koja nikada ne bi trebalo da dođe na vrh američke moći.

Mark Esper se tako pridružio ostalim bivšim članovima Trampove vlade koji pokušavaju da zarade od pisanja knjiga u kojima su, za razliku od vremena kada su bili na vlasti, veoma otvoreni i kritični. Espera je Tramp otpustio neposredno posle poraza na izborima 2020. i čak pre napada njegovih pristalica na Kongres 6. januara prošle godine.

Prema Esperu, Tramp je želeo da policija upotrebi vatreno oružje protiv demonstranata protiv policijskog nasilja nakon ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu. Želeo je da pošalje 250.000 vojnika na granicu sa Meksikom, što je Esper, po sopstvenim rečima, odbacio kao besmislicu. Tramp je takođe imao ideju da uništi laboratorije za drogu u Meksiku pomoću raketnih projektila.

Američki komentatori se sada pitaju zašto je Esper do sada ćutao, a ranije ništa nije rekao.

Rečeno je i da je ideja o raketnim napadima na Meksiko jedna od mnogih koje je Tramp predložio američkim vojnim liderima tokom svoje četiri godine na funkciji, što su oni tada obično ignorisali ili su aktivno pokušavali da spreče.

Čak je i ideja o 250.000 vojnika na granici bila, kako kaže Esper, glupa, jer tu ne treba ništa da se radi jer vojska nema ustavna ovlašćenja da deluje unutar Sjedinjenih Država.

Među idejama je bilo da se odseku glave terorističkih vođa, a zatim paradiraju sa njima kako bi se poslala poruka drugim teroristima širom sveta. Ove glave bi prethodno bile natopljene svinjskom krvlju. Za ovu i slične ideje, međutim, nije sasvim jasno da li su izrasle na Trampovom travnjaku ili samo u glavi njegovog savetnika Stivena Milera.

Poznat je po ideji koja se pretvorila u zvaničnu politiku – oduzimanju dece roditeljima ilegalnih imigranata, što je dovelo do toga da SAD osude svet.

Esper je tada navodno objasnio Mileru da bi paradiranje sa odsečenim glavama bilo ratni zločin.

"Zar ih ne možete jednostavno upucati? Samo ih upucati u noge ili negde", rekao je Tramp zvaničnicima Bele kuće nakon nasilnih demonstracija zbog Flojdove smrti. U junu 2020. takođe je želeo da uvede vanrednu situaciju protiv pobunjenika kako bi se vojska upotrebila protiv demonstranata. Kada su ga odbili, navodno im je rekao da su obični jebeni jadnici, ali se ipak nije usudio da izda naređenje da se demonstranti streljaju. Kao i obično, čekao je da neko drugi preuzme inicijativu, a time i odgovornost koju takav poredak nosi. Esperova knjiga biće objavljena 10. maja.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track