OMILJENI FRANCUSKI DELIKATES POSTAJE RETKOST: Restorani u haosu zbog neviđene krize izazvane pandemijom ptičjeg gripa
Foto: Anton Ostapenko / Alamy / Alamy / Profimedia

bez presedana

OMILJENI FRANCUSKI DELIKATES POSTAJE RETKOST: Restorani u haosu zbog neviđene krize izazvane pandemijom ptičjeg gripa

Planeta -

Foa gra (Fois gras - pašteta od pačje ili guščje jetre), francuski kulinarski dragulj koji je podjednako ukusan koliko i kontroverzan sada nestaje sa menija širom zemlje. Razlog je "neviđena“ kriza zbog koje su neki proizvođači počeli da razmišljaju o smanjenju porcija.

U središtu problema je epidemija ptičijeg gripa koja se širi širom zemlje - i Evrope - mesecima. Epidemija je već uništila industriju živine u zemlji, ali sada preti jednom od najvećih bastiona u zemlji: restoranima sa Mišelinovim zvezdicama.

"Već mesec dana dobijamo manje količine foa gra, a onda ove nedelje nismo dobili ništa“, rekao je CNN-u Paskal Lombard, kuvar i vlasnik Le 1862, restorana sa jednom Mišelinovom zvezdicom u ugozapadnoj Francuskoj.

Kako su redovne isporuke luksuzne paštete od guščje džigerice presušile, Lombard je zakazao hitne sastanke sa lokalnim proizvođačima.

Ovo nije prvi put da je ova pašteta u krizi.

Tradicionalna proizvodnja foa gra, koja uključuje prisilno hranjenje gusaka i pataka, dugo je izazivala osude od strane aktivista za prava životinja, koji su uspeli da zabrane takve metode na drugim mestima.

Iako ljubiteljima ovog delikatesa nije smetala okrutnost prema životinjama, sada se pojavila nova pretnja koja utiče na potrošnju ovog francuskog specijaliteta.

Grad Le Ejzi, gde se nalazi restoran Lombard, nalazi se u srcu Perigora, jednog od epicentara najnovije epidemije ptičijeg gripa.

Francuske vlasti su morale da ubiju 16 miliona jedinki živine od početka epidemije u novembru 2021. kako bi pokušale da kontrolišu bolest, potvrdilo je francusko ministarstvo poljoprivrede za CNN.

"Ovaj broj je bez presedana za Francusku, koja nikada nije bila izložena krizi takvih razmera“, rekla je Mari-Pjer Pe, direktorka francuskog interprofesionalnog komiteta za proizvođače foa gra.

Očekuje se da će proizvodnja ove paštete u Francuskoj pasti za 50 posto ove godine jer epidemija pogađa 80 procenata proizvođača u zemlji.

Ovoj veteranki infustrije sa 35 godina iskustva, ptičji grip nije stran. Poput sezonskih epidemija u ljudskom svetu, ptičji grip pogađa Evropu skoro svake godine kada ptice migriraju u i iz Afrike. Ove godine epidemija se pojavila u proleće i stigla do Loare na zapadu i Perigora na jugozapadu - dve ključne oblasti za uzgoj živine u Francuskoj. Zbog toga Pe ima poruku za potrošače i proizvođače: Moramo da delimo jedni sa drugima.

Pe je pozvala ljude da jedu manje ove paštete kako bi i drugi uživali u poslastici. "Sigurno će biti malih pakovanja kako bi se olakšalo opsluživanje svih kupaca“, rekla je ona.

Još gore je što se i druge velike evropske zemlje koje proizvode guščiju paštetu suočavaju sa sličnom krizom, što otežava nadoknađivanje manjka putem uvoza.

Ptičiji grip je otkriven širom Evropske unije od oktobra 2021. godine, uključujući i zemlje članice Evropske federacije foa gra - Španiju, Belgiju, Bugarsku i Mađarsku, navodi se u najnovijem izveštaju Evropske komisije o epidemiji. Da bi okončali epidemiju i pomogli proizvodnji da se vrati na normalan nivo 2023. godine, Pe i njene kolege oslanjaju se na dve reči koje je pandemija kovida učinila planetarno poznatim: izolacija i vakcinacija.

"Imamo program praćenja koji sledi isti princip antikovid mera", rekla je ona.

U oblastima gde je otkriven ptičji grip, proizvođači paze da patke i guske nemaju kontakta sa pticama selicama. To znači da proizvođaći moraju da smanje broj živine na svojoj farmi kako bi imali dovoljno zatvorenih prostora za smeštaj, rekla je Pe.

Dva kandidata za vakcinu su u fazi kliničkog ispitivanja, ali cepiva će biti dostupna najranije 2023. godine, dodala je ona.

U jugozapadnoj Francuskoj, šef Lombard radi na novim jelima kako bi popunio prazninu koju je ostavio nedostatak foa gra.

"Između ptičjeg gripa, rata u Ukrajini i svega toga, ponestaće nam mnogo proizvoda i moraćemo da se prilagodimo proizvodima koje imamo“, rekao je on. "2022. će biti godina sa malo više jela od povrća i manje mesa".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track