SKANDAL U POLJSKOJ: Ruski ambasador poliven crvenom bojom tokom odavanja počasti vojnicima stradalim u Drugom svetskom ratu VIDEO
Foto: Telegram/Известия

dan pobede

SKANDAL U POLJSKOJ: Ruski ambasador poliven crvenom bojom tokom odavanja počasti vojnicima stradalim u Drugom svetskom ratu VIDEO

Planeta -

Ruski ambasador u Poljskoj Sergej Andrejev poliven je crvenom bojom na ceremoniji polaganja venaca u Varšavi u ponedeljak.

Diplomata je napadnut dok je odavao počast vojnicima Crvene armije koji su poginuli tokom Drugog svetskog rata. Na snimku sa događaja vidi se Andrejev okružen grupom demonstranata sa ukrajinskim zastavama.

Rusija 9. maj obeležava kao Dan pobede nad nacističkom Nemačkom.

Ambasada je prošle nedelje saopštila da su poljske vlasti "preporučile“ da se ove godine otkaže tradicionalna ceremonija polaganja venaca, kao i marš Besmrtnog puka zbog rata u Ukrajini, prenosi Raša tudej.

Ruska ambasada je otakaza sve druge događaje povodom Dana pobede, ali je odlučila da nastavi Andrejevljevu posetu vojnom groblju u ponedeljak.

RIA Novosti navode da ambasador nije bio povređen u napadu.

"Reinkarnacija fašizma"

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da napad na ruskog ambasadora u Varšavi reinkarnacija fašizma.

"Rušenje spomenika herojima Drugog svetskog rata, skrnavljenje grobova, a sada i narušavanje ceremonije polaganja cveća na sveti dan za svakog poštenog čoveka dokazuju već očigledno: Zapad je postavio kurs za reinkarnaciju fašizma", napisala je ona na svojoj Telegram stranici.

Inače, nepoznati vandali su u Varšavi nepristojnim natpisima oskrnavili memorijalno groblje sovjetskih vojnika.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track