NEĆE DA SE BACI: Rusija najavila da će naći upotrebu za gasovod Severni tok 2 za domaće tržište!
Foto: Profimedia / John MACDOUGALL /AFP

gasprom se oglasio

NEĆE DA SE BACI: Rusija najavila da će naći upotrebu za gasovod Severni tok 2 za domaće tržište!

Planeta -

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je da će koristiti kopnene kapacitete Severnog toka 2, dizajniranog za pumpanje prirodnog gasa u Nemačku, za domaće tržište Rusije.

"Pošto se morski gasovod Severni tok 2 trenutno ne koristi, a uzimajući u obzir zahteve za snabdevanje gasom potrošača na severozapadu Rusije, Gasprom je odlučio da iskoristi višak kopnenog kapaciteta za prenos gasa Severnog toka 2 za razvoj snabdevanja gasom region severozapadne Rusije“, saopštila je kompanija na svom zvaničnom Telegram kanalu.

Gasprom je napomenuo da bi samo polovina kapaciteta gasovoda bila dostupna za Evropu ako bi gasovod bio dozvoljen da radi u budućnosti.

"Ukoliko nemačka strana odluči da pusti u rad Severni tok 2, samo jedna linija gasovoda sa 100 odsto opterećenjem može da bude puštena u rad", stoji u saopštenju i dodaje se da puštanje u rad drugog morskog niza Severnog toka 2 može da počne tek 2028. godine. ”

Gasovod Severni tok 2 proteže se od ruske obale ispod Baltičkog mora do Nemačke. Njegova izgradnja je završena u septembru 2021. godine, a do decembra je bila spremna za rad. Međutim, nemačke vlasti su zaustavile sertifikaciju gasovoda pre sukoba u Ukrajini. Dvonični gasovod trebalo je da pumpa 55 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje iz Rusije u Nemačku.

Kurir.rs / RT, Foto: Profimedia /John MACDOUGALL /AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track