MILIJARDER POSLE UPOZORENJA IZ RUSIJE Mask: Ako umrem pod misterioznim okolnostima, lepo je bilo poznavati vas!
Foto: EPA

NESLANA ŠALA

MILIJARDER POSLE UPOZORENJA IZ RUSIJE Mask: Ako umrem pod misterioznim okolnostima, lepo je bilo poznavati vas!

Planeta -

Najbogatiji čovek na svetu odgovorio na upozorenje Dmitrija Rogozina, šefa ruske svemirske agencije, zbog besplatnog interneta za ukrajinske trupe

Šef Roskosmosa... Dmitrij Rogozin
Šef Roskosmosa... Dmitrij Rogozinfoto: Reuters, 11.02.2016.

Najbogatiji čovek na svetu, milijarder Ilon Mask (50) oglasio se na internetu posle upozorenja koje je dobio od Dmitrija Rogozina, šefa ruske svemirske agencije, zbog toga što njegova kompanija Starlink obezbeđuje pristup internetu Ukrajini, koja se već više od dva meseca bori protiv ruske invazije. Mask je svojom neslanom šalom na Tviteru izazvao veliku pometnju, a njegova poruka je imala preko 128.000 retvitova, 82.000 odgovora i preko 910.000 lajkova.

Napadi hakera

- Ako umrem pod misterioznim okolnostima, lepo je bilo poznavati vas - napisao je Mask, koji je pre dve nedelje dobio zeleno svetlo da za 44 milijarde dolara pazari Tviter.

Blisko su vezani... Ilon Mask sa mamom
Blisko su vezani... Ilon Mask sa mamomfoto: AP

Porodično okupljanje: Oglasila se i zabrinuta mama

Zanimljivo je da je na Maskovu poruku odgovorila i njegova mama Maja Mask (74), koja se više od 50 godina bavila manekenstvom. - To nije smešno - odgovorila je ona na poruku sina uz nekoliko ljutitih emotikona. Milijarder nije mogao da ne odgovori mami. - Izvini! Daću sve od sebe da ostanem živ - naveo je Mask. Milijarder je veoma vezan za mamu. On je nju nedavno vodio na Met gala veče u Njujorku, koje tradicionalno privlači najpoznatije pripadnike američkog džet-seta.

Mask koristi strukturu Starlinka, koji ima preko 2.000 satelita u Zemljinoj orbiti, kako bi se obezbedio internet širom planete. Ovaj servis je umnogome prisutan u Ukrajini, državi koja se više od dva meseca bori protiv ruske invazije. Mask navodi da je kompanija uspela da u aprilu odbije snažne napade ruskih hakera i da je preuzela kontramere po cenu zanemarivanja drugih projekata u "Spejsu X". Mask je objavio i poruku koju je Dmitrij Rogozin, šef Roskosmosa, ruske svemirske agencije, uputio ruskim medijima u nedelju uveče. Rogozin, koji je ranije tog dana poručio da Rusija može da uništi sve zemlje NATO u roku od pola sata, optužio je Maska da obezbeđuje internet pripadnicima nacističkog bataljona Azov, kao i drugim jedinicama ukrajinske armije.

Mreža satelita: Planovi Starlinka

Starlink je do sada lansirao više od 2.000 satelita u nižu Zemljinu orbitu kako bi se obezbedio internet u svakom kutku naše planete. Plan je da se do 2026. godine lansira još 10.000 satelita. Ova mreža bi trebalo da obezbedi pouzdan satelitski internet velike brzine svojim korisnicima. Maskov plan je da tri milijarde ljudi na planeti koji nemaju pristup svetskoj globalnoj mreži dobije internet.

- Iz svedočenja zarobljenog načelnika štaba 36. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine, pukovnika Dmitrija Kormjankova proizilazi da je zemaljska pretplatnička oprema satelitske kompanije Starlink Ilona Maska isporučena pripadnicima nacističkog bataljona Azov i marincima Oružanih snaga Ukrajine do Marijupolja vojnim helikopterima - naveo je Rogozin.

Moraće da odgovara

- Ilon Mask je stoga uključen u snabdevanje fašističkih snaga u Ukrajini vojnim komunikacijama. A za ovo ćeš morati da odgovoriš na način za odrasle, Ilone, bez obzira koliko ćeš se praviti budalom - poručio je Rogozin. Maskov odgovor Rogozinu je bio očekivan. - Reč "nacistički" izgleda ne znači ono što on misli da znači - naveo je Mask, čije je bogatstvo procenjeno na 265,4 milijarde dolara. Ukrajinci su u dosadašnjem toku rata naneli ruskim snagama velike gubitke pomoću naoružanih dronova koji koriste internet vezu Starlinka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track