PULICER ZA VAŠINGTON POST I ROJTERS: Agencija za fotografije o kovidu, list za izveštavanje o Kapitolu; Njujork tajmsu 3 priznanja
Foto: EPA-EFE/SARAHBETH MANEY

prestižno priznanje

PULICER ZA VAŠINGTON POST I ROJTERS: Agencija za fotografije o kovidu, list za izveštavanje o Kapitolu; Njujork tajmsu 3 priznanja

Planeta -

Ugledni list Vašington post osvojio je Pulicerovu nagradu za javnu službu za izveštavanje o opsadi američkog Kapitola, dok je agencija Rojters nagrađena u u kategoriji reportažnih fotografija za izveštavanje o pandemiji koronavirusa u Indiji.

Ukrajinski novinari nagrađeni su posebnim priznanjem za praćenje ruske invazije, objavila je menadžerka Pulicerove nagrade Mardžori Miler.

Pulicerove nagrade su najprestižnija priznanja koja se američkom novinarstvu dodeljuju od 1917. godine. Ustanovio ih je svojim testamentom izdavač Džozef Pulucer 1911. godine.

Ove godine, prestižna nagrada pripala je Vašington postu za "njegov uverljivo ispričan i slikovit prikaz napada na Vašington 6. januara 2021, pružajući javnosti temeljno i nepokolebljivo razumevanje jednog od najmračnijih dana u zemlji", rekla je Miler.

Tim fotografa iz agencije Geti osvojili su Pulicera za udarnu fotografiju pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa koje ometaju prebrojavanje glasova elektora u Kongresu gde je trebalo da bude proglašena pobeda Džoa Bajdena na izborima.

Pulicer za reportažu pripao je timu Rojtersovih fotografa za izveštavanje o mrtvima u pandemiji koronavirusa u Indiji.

Rojters je pobedio zbog "fotografija mrtvih od kovida-19 u Indiji kojima su uravnotežene intimnost i devastacija", rekla je Miler.

Majami herald pobedio je u kategoriji udarnih vesti za izveštavanje o urušavanju višespratnice kada je pogonulo 98 ljudi.

Njujork tajms osvojio je tri Pulicera, uključujući nagradu za međunarodne izveštavanje o neuspehu američkih snaga na Bliskom istoku, dok je novinarka ovog lista Andrea Eliot osvojila je Pulicera za svoju knjigu "Nevidljivo dete: siromaštvo, preživljavanje i nada u američkom gradu".

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track