PROPUŠTA SEDNICU PARLAMENTA PRVI PUT ZA 59 GODINA Kraljica u poslednjem trenutku odustala od dolaska, 3. put za 70 godina na tronu
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

problemi sa hodanjem

PROPUŠTA SEDNICU PARLAMENTA PRVI PUT ZA 59 GODINA Kraljica u poslednjem trenutku odustala od dolaska, 3. put za 70 godina na tronu

Planeta -

Britanska kraljica Elizabeta noćas je saopštila da je prinuđena da se povuče današnjeg državnog otvaranja parlamenta, prvi put u proteklih 59 godina zbog sve većih problema sa kretanjem.

Princ Čarls će sada prvi put pročitati njen govor u pratnji princa Vilijama, koji nikada ranije nije prisustvovao.

Tron u Domu lordova ostaće simbolično prazan, a kraljica (96) će ceremoniju gledati u Vindzoru.

Državno otvaranje parlamenta jedna je od najznačajnijih javnih dužnosti monarha i uključuje čitanje Kraljičinog govora, u kojem se izlaže politika njene vlade i predloženi zakoni za novu parlamentarnu sednicu.

Do juče ujutru Bakingemska palata je u više navrata govorila da se kraljica i dalje "nada“ da će prisustvovati. Ona je samo dva puta propustila taj događaj tokom čitave svoje vladavine – 1959. i 1963. kada je bila trudna sa princom Endrjuom, odnosno princom Edvardom – a govor je pročitao tadašnji lord kancelar.

Iako su preduzet koraci da se smanji potreba vremešne kraljice da mnogo hoda, Bakingemska palata je sinoć posle konsultacija sa lekarima saopštila da se kraljica "nevoljno" povlači sa današnjeg događaja.

"Kraljica i dalje ima povremene probleme sa mobilnošću i u konsultaciji sa svojim lekarima je nevoljno odlučila da sutra neće prisustvovati državnom otvaranju parlamenta. Na zahtev njenog veličanstva i uz saglasnost nadležnih organa, princ od Velsa će pročitati Kraljičin govor u ime njenog veličanstva, uz prisustvo vojvode od Kembridža“, naveo je kraljičin portparol.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track