DEVOJKU ROMANA PROTAŠEVIČA STRPALI U ZATVOR NA 6 GODINA, ON SE NA SLOBODI OŽENIO DRUGOM Sad se pravda: Raskinuli smo pre hapšenja
Foto: EPA/TOMS KALNINS

život piše drame

DEVOJKU ROMANA PROTAŠEVIČA STRPALI U ZATVOR NA 6 GODINA, ON SE NA SLOBODI OŽENIO DRUGOM Sad se pravda: Raskinuli smo pre hapšenja

Planeta -

Roman Protaševič i Sofija Sapega bili su u vezi šest meseci kada je došlo do incidenta i prizemljenja aviona u Minsku.

Kada je pre godinu dana u Minsku prizemljen avion Rajanera na letu iz Grčke u Letoniju, u njemu su bili beloruski opozicioni bloger i novinar Roman Protaševič i njegova devojka Sofia Sapega.

Ovih dana sud u Beloursiji osudio je Sofiju Sapegu na šest godina zatvora zbog "podsticanja društvene mržnje".

S obzirom da je ona ruska državljanka njen advokat je najavio da će tražiti pomoć od ruskog predsednika Vladimira Putina. Oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da će Sapega dobiti pomoć, ali nije želeo da komentariše presudu.

Protaševič i Sapega bili su u vezi šest meseci kada je došlo do incidenta u Minsku. I Protaševiča čeka suđenje u Belorusiji, ali status njegovog predmeta nije poznat.

Istovremeno, stiže vesti da se Protaševič oženio, ali drugom devojkom, prenosi Jutarnji list pisanje medija.

Prema njegovim rečima, sa Sapegom se razišao tokom odmora u Grčkoj, pre incidenta u Minsku kada su oboje uhapšeni i stavljeni u kućni pritvor gde su oboje proveli mesec dana u istom stanu.

- Zajednički život nije doveo do međusobnog zbližavanja. Stalno prisustvo čuvara u skučenom prostoru u vrlo stresnoj situaciji očigledno nije doprinelo usklađivanju karaktera. Podsetiću vas da smo Sofia i ja prekinuli pre sletanja u Minsk, rekao je on u podužem obraćanju na internetu.

U oktobru su ih razdvojili i on tvrdi da od tada nemaju direktan kontakt, iako je on povremeno komunicirao sa njenim roditeljima.

- Čak se ni naši predmeti ne podudaraju, potpuno su različiti, rekao je on.

Komentarišući vest o ženidbi beloruskog blogera, dopisnik Fajenšl tajmsa iz Moskve Maks Sidon naveo je da je Protaševič verovatno izbegao zatvor u zamenu za javno poniženje.

- Sumorna priča o sposobnosti beloruskog režima da slomi ljude, napisao je novinar.

Avion u kom su bili Protaševič i Sapega na liniji Atina Viljnus bio je u beloruskom vazdušnom prostoru i gotovo je stigao do Letonije kada je pilot bio prisiljen da promeni smer.

Minsk je tvrdio da se u avionu nalazi eksploziv, koji prilikom pretrage letelice nije bio pronađen.

Ime Protaševiča nalazilo se na spisku traženih osoba nakon masovnih ulični protesta 2020. godine koji su izbili nakon pobede Aleksandra Lukašenka na izborima.

Protaševič je bio je urednik Nekste, popularnog kanala na Telegramu koji je pomogao u organizaciji prostesta u Minsku.

Sapega je vodila drugi kanal na Telegramu - pod nazivom "Crna knjiga Belorusije", na kom je objavljivala lične podatke državnih službenika i vojnog osoblja koje je učestvovalo u gušenju demonstracija i represiji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track