RUSKE KRSTAREĆE RAKETE FAMILIJE KLUB U RATU U UKRAJINI Udar sa distance stiže sa brodova i sa kopna!
Foto: Screenshot YT/Ruptly

borbeni sistemi

RUSKE KRSTAREĆE RAKETE FAMILIJE KLUB U RATU U UKRAJINI Udar sa distance stiže sa brodova i sa kopna!

Planeta -

Od 24.februara 2022. kada je Rusija krenula na Ukrajinu, ruska vojska je upotrebila široku paletu što raketa vazduh-zemlja, tako i taktičkih balističkih raketa i brojnu familiju krstarećih raketa uključujući i hiperzvučn u Kinžal.

Ipak u napadu na vojne ciljeve ukrajinske armije, posbno skladišta municije, goriva, komandan mesta i jako utvrđene objekte imaju krstareće rakete familije Klub koje proizvodi kompanija Novator 3M-54 (NATO nomeklatura SS-N-27). Nema dana da se ove krstareće rakete ne spomenu. Govorilo se da je u njih ugrađena tehnoglija iz 1970 tih da su Rusi potrošili sve zalihe i da nove ne mogu da proizvedu.

Bez obzira na tvrdnje zapadne štampe, ove rakete se i dalje koriste, a pošto smo opisali već ostale krstareće rakete valja spomenuti i familiju krstarećih raketa 3M-54 Klub ali i Kalibr.

Istorijat razvoja ruskih krstarećih raketa je dosta dug. Poslednjih decenija primat je preuzela kompanija Novator Desing Bureau smšetena u Jekateringurgu, koja je razvila revloucionarno oružje za uništavanje podmornica, brodova i kopnenih ciljeva. Ove rakete dobile su naziv Klub koji je razvijen u dve verzije S za uništavanje podmornica i N za ratne brodove. Ove rakete neko naziva i Alfa, ali i Birjuza. Iz prve dve nastalo je ukupno pet tipova krstarećih raketa familije Klub od 3M-54E1 od 3M-14E, koje neodoljivo podsećaju na američke krstareće rakete Tomohavk. Projektili se sa podmornica lansiraju iz torpednih cevi kalibra 533 mm, a sa brodova iz vertikalnih lansera.

Veruje se da je domet ovih raketa 257 km oko 160 nautičkih milja.

Rusija u napadu na ukrajinske ciljeve uglavnom koristi raketu 3M14E. ova raketa ima kombinaciju inercijalnog i staleitskog navođenja koristi se GLONASS ruska verzija sistema GPS. Maksimalni domet projektila je 300 km, a brzina je 240 m/s. Ova raketa može da nosi i nuklearnu bojevu glavu i klasičnu jačine 450 kg. Dužina rakete je 6,2 m, prečnik tela za smeštaj u torpednu cev kalibra 533 m, a masa prilikom lansiranja 1780 kg. Sve rakete upotrebljavaju radarski visinomer KTRV-Detal RVE-B koji deluje na nadmorskim vidsinama od 1-5000 m. Napredne verzije ovih raketa korsite pozvučni režim krstarenja sa podzvučnom raketom 3M-54E1/3M-14E sa letenjem u nadzvučnoj fazi u režimu 2,9 maha u zadnjoj fazi letelnja na cilj. Ima ugrađen i aktivni radarski tragač AR-GS-54E, pa se tako kao i njegova podzvučna verzija cilju približava ispod radarskog snopa i radarskim tragačem prepoznaje cilj. Kada je cilj "zaključan" prelzai iz faze letenja- krstarenja iz podzvučne brzine, raketni motor povećava brzinu projektila do 2,9 maha na visini od 4,5 m. Proizvođač novator naovdi da porjektil prati cilj u cik, cak letu dokle ne dosegne i pogodi cilj.

Kurir.r/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track