MOSKVA SE SPREMA ZA DUG SUKOB U UKRAJINI? SAD tvrde da pobeda Rusa u Donbasu neće značiti kraj rata i da Kremlj ima novu metu
Foto: Jamie Wiseman / dmg media / Profimedia

rat i posledice

MOSKVA SE SPREMA ZA DUG SUKOB U UKRAJINI? SAD tvrde da pobeda Rusa u Donbasu neće značiti kraj rata i da Kremlj ima novu metu

Planeta -

Šefica američkih obaveštajnih službi Avril Hejnes tvrdi da se Putin sprema za dug sukob u Ukrajini.

"Ruska pobeda u Donbasu možda neće okončati rat. Ocenjujemo da se predsednik Putin priprema za produženi sukob u Ukrajini tokom kog još uvek namerava da postigne ciljeve van Donbasa", rekla je Hejns poslanicima.

Putin planira da ratovanje proširi i na Pridnjestrovlje (Transnistriju), područje Moldavije koje se odcepilo 1990, istakla je ona.

Hejns je dodala da ruski lider računa da će odlučnost Zapada vremenom oslabiti, a kako se sukob bude nastavljao strahuje se u kojem će se smeru razvijati idućih meseci.

"Uzevši u obzir da se danas Putinove ambicije razilaze s ruskim trenutnim konvencionalnim vojnim sposobnostima, lako je moguće očekivati idućih meseci nepredvidiv razvoj događaja koji bi mogao da eskalira", rekla je ona.

Rat je sada u zastoju, rekao je čelnik američke Odbrambene obaveštajne agencije.

"Rusi ne pobeđuju, Ukrajinci ne pobeđuju i nastao je zastoj", rekao je general pukovnik Skot Berir.

Prilikom proslave Dana pobede, Putin je pozvao Ruse da se bore ali ništa nije rekao o mogućoj eskalaciji u Ukrajini uprkos tome što su neki zapadni stručnjaci očekivali da će proglasiti nacionalnu mobilizaciju.

"I dalje mislimo da predsednik Putin neće odobriti upotrebu nuklearnog oružja osim ako ne oceni da postoji egzistencijalna pretnja za državu ili ruski režim", rekla je Hejns.

Pridnjestrovlje inače ima 475.000 stanovnika, prema poslednjem popisu stanovništva iz 2015. godine. Prema proceni Moldavije iz 2021. godine, taj broj je pao na 347.000.

Pridnjestrovska Moldavska Sovjetska Socijalistička Republika (PMSSR) proglašena je jednostrano još 1990. godine, pre raspada SSSR-a, nakon pobede nacionalističke stranke Narodni front na prvim višestranačkim izborima u Moldaviji.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track