00:42

UŽIVO 77. DAN RATA U UKRAJINI Kijev tvrdi da su ruske snage izbačene iz Harkova

blog

77. DAN RATA U UKRAJINI Uznemirujući scene kod Harkova; Kremlj: Specijalna vojna operacija ide po planu

Planeta -

Traje 77. dan rata u Ukrajini

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Sreda, 11. maj

* Kijev tvrdi da su odbacili ruske trupe van Harkova

* Finska i Švedska trebalo bi uskoro da donesu odluku o ulasku u NATO

* SAD upozoravaju da bi rat mogao da se proširi i na Moldaviju

Azov, Ukrajina, rat
foto: Printscreen/Twitter

Kremlj: Rat ide po planu

Portparol Kremlja Dmitri Peskov danas je odbacio navode američke šefice obaveštajaca Avril Hejns, koja je rekla da se Rusija priprema za dugotrajni sukob u Ukrajini.

Putinov portparol je naglasio da "specijalna vojna operacija" u Ukrajini ide po planu.

Narudžbine za tranzit rukog gasa preko Ukrajine pale na nulu

Nakon upozorenja Kijeva da će prekinuti snabdevanje gasom preko stanice Sohranovk, nominacije za tranzit ruskog gasa preko Ukrajine za danas pale su na nulu toj mernoj stanici, pokazuju današnji podaci ukrajinskog operatera gasovoda, javlja Rojters.

Ukrajina je saopštila u utorak da će obustaviti protok gasa preko te tranzitne stanice, kojom se, kako je navela, isporučuje skoro trećina gasa iz Rusije u Evropu kroz Ukrajinu, pri čemu je okrivila Moskvu za taj potez i najavila da će protok gasa premestiti na neku drugu rutu.

Pušilin: U Azovstalju više nema civila

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je da u čeličani Azovstalj u Marijupolju više nema civila.

"Prema našim informacijama, tamo više nema civila, tako da nam ruke više nisu vezane", rekao je Pušilin, prenosi Tass.

Peskov: Stanovnici Hersona da odluče o pripajanju Rusiji

Odluku o zahtevu da Hersonska oblast uđe u sastav Ruske Federacije treba da donesu stanovinici tog regiona, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Vlasti ukrajinske Hersonske oblasti koja je pod ruskom kontrolom saopštile su ranije danas da će tražiti da budu pripojeni Rusiji. I Južna Osetija je izrazila istu želju.

Lavrov zapretio Zapadu

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov poručio je da Rusija ima dovoljno kupaca energenata van kruga zapadnih zemalja, a da će Zapad morati da obasni svojim građanima zašto postaju sve siromašniji.

"Imamo dovoljno kupaca naših energenata, radit ćemo s njima. Neka Zapad sada plaća mnogo više nego što je plaćao Ruskoj Federaciji i neka objasni svom stanovništvu zašto će ono biti sve siromašnije", rekao je Lavrov a preneo Tass.

Poljski ambasador u Rusiji pozvan na razgovor

Poljski diplomata u Moskvi pozvan je na razgovor nakon što je ruski ambasador u Varšavi poliven crvenom farbom prilikom odavanja počasti sovjetskim vojnicima na Dan pobede.

"Što se tiče naših odnosa s Ruskom Federacijom, znamo da je poljski ambasador u Moskvi pozvan u rusko ministarstvo spoljni poslova", rekao je ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau.

Generalni sekretar UN: Ovaj rat neće trajati večno

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš veruje da će doći vreme kada će biti mirovnih pregovora o Ukrajini, ali da ne vidi da će se oni održati u bliskoj budućnosti.

"Ovaj rat neće trajati večno. Doći će vreme kada će se održati mirovni pregovori. Ne vidim to u bliskoj budućnosti. Ali mogu reći jedno - nikada nećemo odustati", rekao je on.

Okolina Harkova

03:19

MASAKR U HARKOVU Beživotna tela ruskih vojnika posle krvave bitke

Agencija Rojters objavila je uznemirujuće fotografije dobrovoljaca koji su u ponedeljak sakupljali tela mrtvih ruskih vojnika pronađenih u selu u oblasti Harkova koje su ponovo zauzele ukrajinske snage.

Na fotografijama se vidi da su tela smeštena u vreće za leševe u selu Vilhivka, dan pre nego što je Ukrajina saopštila da su njene snage zauzele sela od ruskih trupa severno i severoistočno od Harkova, vršeći kontraofanzivu koja bi mogla da signalizira promenu zamaha rata i ugroziti glavno napredovanje Rusije.

Južna Osetija bi da se pridruži Rusiji?

Predsednik odmetnute gruzijske oblasti Južne Osetije Alan Glagoev rekao je da treba sačekati signal iz Moskve pre održavanja referenduma o pridruženju Rusiji.

"Ovo nije jednostran proces. Moramo razumeti našeg strateškog partnera (Rusiju). Čim dobijemo signal, čim bude jasno da je kucnuo čas, mi ćemo zasigurno taj referendum održati", rekao je Glagoev za Tass.

Moskva je priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije posle kratkog rata sa Gruzijom 2008. i finansijski ih podržava, a stanovništvo može da uzme i rusko državljanstvo. Gruzija se žestoko usprotivila ideji održavanja referenduma o pridruženju Južne Osetije Rusiji.

Zaharova: Nastavljeni pregovori između Moskve i Kijeva

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da su pregovori Moskve i Kijeva nastavljeni.

"Kontakti između Rusije i Ukrajine su u toku", rekla je Zaharova, a prenosi TASS.

Ukrajinci objavili da su srušili dron kakav je pao na Zagreb

Ukrajinska vojska saopštila je da su oborili sovjetsku izviđačku bespilotnu letelicu Tu-141 i svoje tvrdnje potkrepila snimkom. Isti tip drona u martu je pao u Zagrebu.

Opširnije čitajte OVDE

Putin čestitao dan Donjecke Narodne Republike

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je danas Dan Donjecke Narodne Republike lideru Denisu Pušilinu, istakavši da je uveren u zajedničku pobedu.

"Uveren sam da će naši zajednički napori omogućiti da savladamo svaku prepreku i ostvarimo pobedu", navodi se u telegramu predsednika Rusije objavljenom na sajtu Kremlja.

Rusi: Stigli smo do granica Luganska! Ukrajina: Rusi fantaziraju

Ruski borci u istočnoj Ukrajini stigli su do administrativne granice Luganska, prenela je danas dpa pozivajući se na ruske izvore.

Gradić Popasna, za koji su se vodile teške borbe, sada je "očišćen" od ukrajinskih snaga, rekao je portparol ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Sa druge strane, guverner Luganska Sergej Hajdaj je ruske tvrdnje opisao kao "fantaziju".

"Ukrajinske snage morale su da se povuku iz Popasne, ali Rusi nisu probili našu obranu", naveo je on.

Osim istočne Ukrajine, ruske snage napadaju i jug, naročito luke Marijupolj i Odesu koje su im važne jer se nalaze na ruti između istoka i Krima.

Ukrajina objavila novi izveštaj o situaciji na terenu

Rusija je izgubila 26.350 vojnika otkako je napala Ukrajinu 24. februara, objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane u svom najnovijem ažuriranju.

Ukrajina tvrdi da su ukupni gubici Rusije:

1187 tenkova

2856 borbenih oklopnih vozila

528 topovskih sistema

185 višestrukih raketnih sistema

8 sistema protivazdušne obrane

199 aviona

160 helikoptera

290 bespilotnih letelica

94 krstareće rakete

12 brodova ili čamaca

1997 motornih vozila i cisterni

41 jedinica posebne opreme.

Ruske oružane snage objavile su svoj dnevni izveštaj

Tokom noći smo pogodili 93 objekta, uključujući dva zapovedna mesta i tri skladišta municije ukrajinske vojske, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

U udaru je ubijeno više od 280 nacionalista, a onesposobljeno je 59 jedinica vojne opreme.

Sistemi protivazdušne obrane uništili su tokom noći devet ukrajinskih bespilotnih letelica, saopšteno je iz Moskve.

Ukrajinski vojnici okruženi Čečenima?

Pomoćnik čečenskog lidera Apte Alaudinov tvrdi da su ukrajinski vojnici proterani iz grada Rubižne u Donbasu i blokirani u fabrici Zarija.

"Svih ovih dana bili smo zauzeti blokiranjem fabrike Zarija. Imali smo zadatak da je očistimo s lijevog boka pogona do Kudrjašovke. Ovaj zadatak je već završen, naše snage i sredstva su praktično blokirali Zariju", rekao je on.

Rusija prekinula isporuku gasa Bugarskoj

Bugarska će od juna dobijati američki tečni prirodni gas (LNG) što će joj pomoći nakon što je ruski Gasprom prekinuo isporuke gasa, saopštila je vlada.

"Stvarne isporuke tečnog prirodnog gasa u Bugarsku po cenama nižim od Gaspromovih dogovorene su od juna", navodi se u saopštenju vlade bez pojašnjenja.

Gasprom je 27. aprila prekinuo isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj zbog odbijanja da ga plaćaju u rubljima. Bugarska troši oko 3 milijarde kubnih metara gasa godišnje, od čega je preko 90 posto dolazilo iz Rusije.

Bugarska je u pregovorima s Azerbajdžanom o povećanju isporuke gasa i pokušava da dogovori LNG preko terminala u Grčkoj i Turskoj. Takođe je pozvala EU na zajedničku kupovinu gasa kako bi cine bile konkurentnije.

Poljski premijer: Putin je opasniji od Hitlera i Staljina

"Vladimir Putin je opasniji od Adolfa Hitlera ili Josifa Staljina", upozorio je poljski premijer Mateuš Morevjecki pozivajući na iskorenjivanje "monstruozne ideologije" ruskog lidera.

"Monstruozna ideologija Putinovog režima predstavlja smrtonosnu pretnju Evropi i mora biti potpuno iskorijenjena", rekao je on.

Ukrajina: Danas zatvaramo deo ključnog gasovoda za Evropu

Ukrajinsi operater sistema za prenos gasa GTSOU saopštio je da će "zbog više sile" danas obustaviti prenos ruskog gasa u Evropu.

Ukrajina konfiskuje rusku imovinu

Ukrajinska vlada odobrila je ukaz kojim se sva ruska imovina na teritoriji Ukrajine prenosi na državu, odnosno na Državno preduzeće "Nacionalni investicioni fond".

Premijer Denis Šmihal naveo je na svom Telegram kanalu da će Kijev uzeti sve što Rusija poseduje u Ukrajini i iskoristi to da ojača vojsku, podrži ljude i obnovi zemlju.

"I predsednik i vlada su više puta govorili da Rusija mora da plati za ono što je uništila u Ukrajini", poručio je Šmihal, prenosi Ukrinform.

Švedska i Finska odlučuju o ulasku u NATO

Finska i Švedska bliže se odluci o najverovatnijoj kandidaturi za članstvo u NATO-u, a zvanična objava se očekuje u narednim danima, potvrdila je finska strana.

Azov objavio fotografije vojnika u Azovstalju

Borci Azova objavili su najnovije fotografije iz čeličane Azovstalj uz molbu međunarodnoj zajednici za pomoć.

Sastanak SB UN o humanitarnoj situaciji u Ukrajini

Savet bezbednosti UN održaće sutra sastanak o humanitarnoj situaciji u Ukrajini, javlja ruski TAS pozivajući se na neimenovani izvor iz organizacije.

"Sastanak će biti održan u prvoj polovini dana u četvrtak", naveo je izvor.

SAD sprema rekordan paket pomoći Ukrajini

Predstavnički dom američkog Kongresa podržao je rekordan paket pomoći Ukrajini. Dokument mora da odobri Senat Kongresa i da ga potpiše američki predsednik Džo Bajden.

Ukrajinska kontraofanziva

Ukrajinski vojni zvaničnici saopštili su da su njihove snage povratile sela od ruskih trupa severno i severoistočno od Harkova, započinjući kontraofanzivu koja bi mogla da signalizira promenu incijative u ratu i da ugrozi glavno napredovanje Rusije.

Jurij Saks, savetnik ukrajinskog ministra odbrane tvrdi da je ukrajinska vojska potisnula ruske snage van područja Harkova, ističući da je taj grad sad van domašaja ruske artiljerije.

SAD: Putin bi rat mogao da proširiti i na moldavsku oblast

Šefica američkih obavještajaca Avril Hejns rekla je da se Vladimir Putin sprema za dug sukob u Ukrajini, ali i da širi ratovanje izvan granica.

"Ruska pobeda u Donbasu možda neće okončati rat. Ocenjujemo da se predsednik Putin priprema za produženi sukob u Ukrajini tokom kog još uvek namerava da postgne ciljeve van Donbasa", rekla je ona.

Frans pres navodi da postoji mogućnost da se sukob proširi na moldavsku oblast Pridnjestrovlje (Transnistriju)

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track