00:36

MI SMO MRTVI LJUDI! Ukrajinski borci zarobljeni u Azovstalju vode POSLEDNJU BITKU ZA MARIJUPOLJ

predaja nije opcija

DRAMATIČNE SCENE IZ AZOVSTALJA Azov objavio fotografije iz železare: Civilizovani svet mora da vidi u kakvim uslovima se borimo!

Planeta -

Pripadnici Azova objavili su najnovije fotografije iz čeličane Azovstalj koje prikazuju teške uslove u kojima trenutno žive, uz molbu međunarodnoj zajednici za pomoć ali i poruku da se neće predati.

"Civilizovani svet mora da vidi uslove u kojima se nalaze ranjeni, osakaćeni branioci Marijupolja i reaguje! U potpuno nehigijenskim uslovima, sa otvorenim ranama zavijenim nesterilisanim ostacima zavoja, bez potrebnih lekova, pa čak i hrane. Pozivamo UN i Crveni krst da pokažu humanost i potvrde temeljna načela na kojima su stvoreni. Spasite ranjenike! Vojnici koje vidite na fotografijama i još stotine u fabrici Azovstalj branili su Ukrajinu i ceo civilizovani svet po cenu vlastitog zdravlja i života. Zar Ukrajina i svetska zajednica sada nisu u stanju da ih zaštite i brinu o njima?", objavio je Azov uz fotografije.

Azov, Ukrajina, rat
foto: Printscreen/Twitter

Bataljon je zatražio "trenutnu evakuaciju ranjenih vojnika na teritorije pod kontrolom Ukrajine", gde bi mogli da dobiju odgovarajuću negu.

Uprkos uslovima u kojima žive i bore se, nedostatku hrane i lekova, poručuju da predaja ne dolazi u obzir.

"Nećemo se predati. Predaja znači smrt", rekao je prvi čovjek Azova Svjatoslav Palamar.

U tranutku kada je Gardijan objavio fotografije boraca Azova u Marijupolj, jedan ukrajinski vojnik iz Azovstalja je za Skaj njuz govorio o uslovima u kojima žive borci i civili.

Poručnik Ilja Samojlenko, pripadnik Azova, rekao je za Saj da je broj povređenih i poginulih vojnika "vrlo visok" i da vojnici zaslužuju odgovarajuću njegu.

"Niko nije očekivao da ćemo tako dugo izdržati protiv Rusa, ali mi se ipak borimo. Imamo velike, teške gubitke", rekao je. Ukrajinski zvaničnici tvrde da je oko 100 civila ostalo u čeličani, ali je Samojlenko rekao da su, koliko on zna, svi evakuisani.

Dodao je da imaju "izuzetno ograničene resurse" i veruju da bi "svaki dan mogao biti naš poslednji".

"Naš život ne znači ništa, ali naša borba znači sve", poručio je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track