NAPUŠTAJU BROD KOJI TONE? Pet ruskih guvernera podnelo ostavke uoči izbora, analitičari kažu da nema razloga za brigu
Foto: Shutterstock

uoči regionalnih izbora

NAPUŠTAJU BROD KOJI TONE? Pet ruskih guvernera podnelo ostavke uoči izbora, analitičari kažu da nema razloga za brigu

Planeta -

Pet ruskih guvernera podnelo je ostavke.

Svima bi im mandat istekao kasnije ove godine uoči regionalnih izbora zakazanih za 11. septembar, dan nacionalnog glasanja u Rusiji 2022. godine.

Dvojica guvernera – Sergej Žvačkin iz sibirske Tomske oblasti i Valerij Radajev iz Saratovske oblasti – služili su dva uzastopna mandata i obavljali su svoje funkcije od 2012. Iako je Rusija usvojila zakon koji omogućava guvernerima da služe više od dva mandata zaredom 2021. godine, obojica su rekli da se neće kandidovati na predstojećim izborima.

Šef Kirovske oblasti Igor Vasiljev, koji je na toj funkciji od 2016. godine, rekao je da je zatražio od predsednika Vladimira Putina da ga razreši dužnosti pošto planira da radi na saveznom nivou. Guverner je ranije radio sa Ruskim državnim registrom – federalnom agencijom koja se bavi svime što se tiče zemljišta i nekretnina.

Druga dva odlazeća guvernera su Nikolaj Ljubimov iz Rjazanske oblasti u centralnoj Rusiji i Aleksandar Evstifejev, šef Republike Mari El – autonomne oblasti autohtonog naroda Mari. Obojica su guverneri od 2017. Evstifejev je takođe ranije bio sudija privrednog suda Moskovske oblasti. Nijedan od njih nije naveo razloge za ostavku.

Putin je već potpisao ukaz o imenovanju vršilaca dužnosti guvernera za svih pet regiona. Dvojica od njih – Vladimir Mazur (Tomska oblast) i Aleksandar Sokolov (Kirovska oblast) – ranije su radili u predsedničkoj administraciji. Pavel Malkov, koji će od Ljubimova preuzeti Rjazanjsku oblast, ranije je bio na čelu ruske državne službe za statistiku (Rosstat), koja je bila odgovorna za nacionalni popis stanovništva 2021. godine. U Saratovskoj oblasti, Radaeva će zameniti njegov zamenik Roman Busargin. Republiku Mari El privremeno će voditi Jurij Zajcev, bivši šef vlade Republike Kalmikije. Svi vršioci dužnosti guvernera imaće priliku da se kandiduju na septembarskim izborima u svojim regionima.

Iako je niz ostavki privukao pažnju medija, ruski politički analitičari to ne vide kao vanredan događaj.

"Nema ništa novo u tome“, rekao je za Interfaks Aleksej Markin, zamenik direktora Centra za političke tehnologije, dodajući da guverneri ponekad najavljuju ostavke uoči izbora ako osećaju da je podrška naroda jenjava. "Kada je to uradio samo jedan guverner, ljudi su obraćali malo pažnje na takve događaje“, rekao je on.

Kurir.rs/Raša tudej

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja