UKRAJINSKA VOJSKA: Srušili smo dron kakav je pao na Zagreb VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

za dron spremni

UKRAJINSKA VOJSKA: Srušili smo dron kakav je pao na Zagreb VIDEO

Planeta -

Ukrajinska vojska saopštila je da su oborili sovjetsku izviđačku bespilotnu letelicu Tu-141 i svoje tvrdnje potkrepila snimkom. Isti tip drona u martu je pao u Zagrebu.

"Ukrajinska vojska oborila je retku višestruku sovjetsku izviđačku bespilotnu letelicu Tu-141", objavili su Ukrajinci.

Bespilotna letelica sovjetske proizvodnje Tu-141 pala je na Zagreb 10. marta u kasnim večernjim satima na livadu kod Studentskog doma "Stjepan Radić". Letelica je prošla kroz rumunski vazduni prostor, u kom se zadržala svega 3 minute, zatim kroz mađarski prostor, gde je bila 40 minuta. U hrvatski vazdušni prostor ušla je leteći brzinom od 700 kilometara na sat na visini od 1300 metara.

Nakon sedam minuta u hrvatskom vazdušnom prostoru letelica se srušila. Pri padu je došlo do materijalne štete na okolnim automobilima, ali nije bilo ljudskih žrtava.

Letelica je po svoj prilici stigla iz Ukrajine, ali nikada nije razjašnjeno ko ju je i zašto poslao, prenosi Index.hr.

Bilo je i spora oko toga da li je letelica bila naoružana ili nije, ipak Županijsko državno prvobranilaštvo je na konferenciji za novinare održanoj pre mesec dana potvrdilo da je u dronu bila aviobomba koja je eksplodirala pri udaru u tlo.

Ostalo je potpuno nejasno o kakvom se eksplozivu radilo jer je tad rečeno da je analizom utvrđeno da nije bila reč o TNT-u ni o kakvom drugom konvencionalnom eksplozivu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track