17:13

SITUACIJA VEOMA OZBILJNA Pukovnik objasnio šta se događa u drugoj fazi ratovanja u Ukrajini: RUSI PREŠLI NA NOVU TAKTIKU OSVAJANJA

sukob na istoku

SITUACIJA VEOMA OZBILJNA Pukovnik objasnio šta se događa u drugoj fazi ratovanja u Ukrajini: RUSI PREŠLI NA NOVU TAKTIKU OSVAJANJA

Planeta -

SAD veruju da se predsednik Rusije Vladimir Putin sprema za dugotrajan sukob u Ukrajini i da ruska pobeda u Donbasu na istoku Ukrajine možda neće okončati rat, izjavila je direktorka Američkih nacionalnih obaveštajnih službi Avril Hejns. Ona je dodala da Putin računa na to da će odlučnost Zapada vremenom oslabiti

Miroslav Španović, pukovnik u penziji i Đorđe Aničić istakli su da Ukrajina dovodi sebe u veoma nezavidan položaj.

- To doniranje oružja u Ukrajini je sigurno da će to platiti ukrajinski narod. Mi smo svedoci da i tokom Prvog i tokom Drugog svetskog rata sve što su nam naši saveznici pomagali, kasnije su nam naplatili i poslednju pertlu - kaže Đorđe Aničić, pukovnik u penziji i dodaje:

- Što se tiče toga da dođe do sukoba između dve sile, malo je verovatno da će se to dogoditi. Mi smo pogađali koji su ciljevi specijalne vojne operacije i vidimo da se ona sada nalazi u drugoj fazi. Prema meni prva faza je bila organizacija bojišta, duboko sam siguran da je tačno došlo do usaglašavanja ciljeva i da je taj način ratovanja vezao i odvukao pažnju ruske vojske na nešto što je marginalno u odnosu na stvarne ciljeve specijalne operacije. Ono što se sada da videti na terenu je spajanje kopnene veze Rusije sa teritorijom Krima. Praktično je ovo borba za teritoriju i odvajanje Ukrajine od mora. Padom Marijupulja, Rusija je odsekla izlaz Ukrajine na more, u toku je napad na Odesu i tog momenta Ukrajina će ostati bez izlaza na more - kaže Aničić.

Miroslav Španpović, Đorđe Aničić
foto: Kurir televizija

Pukovnik Španović istakao je da je bilo nemoguće osvojiti Ukrajinu za sedam dana, kao što su mnogi predviđali i da niko iz Moskve nije ni računao na to.

- Ovaj rat je planiran sa obe strane. Budžet Velike Britanije i Amerike usaglašen je sa ovim što se sada događa, što znači da su oni to planirali. Ovo je rat sa ciljem da se otmu resursi i to prvo voda, zemljište, ruski resursi i da se Rusija eliminiše iz evropskig dela, preko Ukrajine. Ovde ljudi ne shvataju koliko je Ukrajina ogromna zemlja i da se ona ne može zauzeti za sedam dana. Ponavljanje je majka nauke, da bi se ona kompletno osvojila treba milion vojnika. Ali Rusiji sigurno nije cilj da osvoji celu Ukrajinu - kaže pukovnik Španović, koji je naveo da će se rat završiti onog momenta kada se zauzme Odesa.

Španović je naveo da ovo što se događa u svetu nikako ne valja i da se bližimo svetskom ratu.

- Zemlje Evrope izgubile su diplomatski svoju autonomnost, one bezrezervno izvršavaju naređenja Amerike. Prešle su u bezrezervno stanje hladnog rata. Engleska je mala Amerika - kaže Španović.

Miroslav Španpović, Đorđe Aničić
foto: Kurir televizija

Aničić je dodao da Ukrajina dovodi sebe u veoma nepovoljnu situaciju.

- Ukrajina dovodi sama sebe u jedan veoma nezgodan položaj. Ne samo što dovodi sebe u ekonomsku nezavisnost od zapada, ne samo što se enormno zadužuje, već dovodi sebe u situaciju da će izgubiti veliki broj teritorija, a to je dovođenje bivših sovjetskih zemalja da se vrate u maticu države. Ne treba zaboraviti da je u momentu 1989. godine kada je došlo do raspada Sovjetske države van granica Rusije ostalo 30.000.000 Rusa. Kako su se te otcepljene republike ponašale prema ruskom stanovništvu, svedoci smo već u Ukrajini - kaže Aničić.

Španović je istakao da se rat u Ukajini planira od strane zapada do zadnjeg Ukrajinca.

- Od Rusije zavisi da li će biti potcenjena. Rusi su prešli na klasičan napad ratovanja, izvrše vatrenu pripremu napada, krenu sa jedinicama i jedno po jedno uzimaju. Rat se ovde vodi zbog ekonomije, zbog vode i prirodnih resursa - kaže pukovnik u penziji Španović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:31

UKRAJINA: SAD odobrile novi paket pomoći od 150 miliona dolara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track