20:33

ŠTA ĆE BITI SA RUSIJOM NAKON RATA U UKRAJINI? Preti im šesti paket sankcija, a analitičari otkrili: EVO KAKO ĆE TO UTICATI NA RUSE

rat na istoku

ŠTA ĆE BITI SA RUSIJOM NAKON RATA U UKRAJINI? Preti im šesti paket sankcija, a analitičari otkrili: EVO KAKO ĆE TO UTICATI NA RUSE

Planeta -

Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja i Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije istakli su da nakon rata u Ukrajini sigurno svet neće izgledati isto.

- Definitivno EU ima problem u svom funkcionisanju, jer postoji blokiranje određenih država, koje se ne slažu sa tim da se uvedu sankcije Rusiji. Još od 2014. se Rusija suočava sa sankcijama i već osam godina žive pod njima. Oni su imali određeni period da svoju ekonomiju usklade sa tim. Njima su rafovi puni. SAD će pokušati da utiču i na EU po pitanju tih sankcija i to je veliki povratak SAD-a u Evropu. Još uvek nije jasno šta će te sankcije podrazumevati, ali je svakako dosta lakše SAD-u kao jednoj državi da uvede sankcije, nego Evropi koja se sastoji od više država - kaže Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

Nikola Perišić, Vladimir Vasić
foto: Kurir televizija

On je naveo da hitno priključivanje zemljama Evropske unije ne znači i sva prava koja

- To bi bilo ograničeno. Priča se o državama zapadnog Balkana, koje bi ušle u EU po hitnom postupku, ali njihovo delovanje unutar EU bi bilo ograničeno. EU želi da ih pridobije, kao npr. Srbija koja je i dalje nedefinisana u svetskom poretku. Dominantna je američka šapa u Evropi. Smatralo se da bi EU imala primat u ovom sukobu, ali zapravo nije tako, Amerika je tu uzela primat - kaže Perišić.

Vasić je istakao da bi, kada je u pitanju ekonomija, Srbiji izuzetno značilo da uđe u Evropsku uniju, čak i u svetlu ove krize.

- Iako je mnogo toga urađeno i dosta toga bolje, finansijski bi nam značilo, jer ako imamo finansijski problem mogli bismo da dobijemo podršku Evropske banke - kaže Vasić.

Nikola Perišić, Vladimir Vasić
foto: Kurir televizija

Perišić je dodao da se dogodila neverovatna situacija nakon početka rata u Ukrajini, a to je da Finska i Švedska ulaze u NATO.

- Imamo da Švedska i Finska ulaze u NATO, ali nema potvrde da će i Ukrajina ući. Ako bi ušle zemlje zapadnog Balkana, po tom ubrzanom procesu bi i ušla i Ukrajina. Ona će ostati jako osiromašena posle ovog rata, neće biti pobenika. Plašim se da bi moglo da dođe opet do neke vrste hladnog rata. Istočne zemlje su spistile gvozdenu zavesu prema zapadu u prošlom veku, a sada mislim da će to biti obrnuto. Mislim da bi Rusija mogla da se suoči sa nekim problemima i pitanje je kakav će imidž imati u svetu i svetskoj politici - kaže Perišić.

Vasić je istakao da će uloga centralnih banaka biti veoma značajna.

- Naš bankarski sistem je stabilan i ekonomija radi i nadam se da će se ova situacija Rusija - Ukrajina što pre završiti kako bi svima bilo bolje - naveo je generalni sekratar Udruženja banaka Srbije.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:40

TO JE LAŽ! RUSIJA NIKADA NIJE PODRŽAVALA VELIKU SRBIJU Đorgović šokirao izjavom u emisiji SAMO HOĆE PROLAZ DO TOPLOG MORA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track