05:33

VLASTI DONJECKA IZDALE HITNO UPOZORENJE! Ratni izveštač direktno iz Ukrajine opisao najnovije stanje na frontu: KULJA GUSTI DIM

rat na istoku

VLASTI DONJECKA IZDALE HITNO UPOZORENJE! Ratni izveštač direktno iz Ukrajine opisao najnovije stanje na frontu: KULJA GUSTI DIM

Planeta -

Danijel Simić, ratni izveštač Radio-televizije Republike Srpske iz ratom zahvaćene Ukrajine istakao je da se gusti dim nadvio nad Donjecku oblast, što je posledica gađanja naftne baze.

- Nalazim se na desetak kilometara od borbene linije. Pogođena je naftna baza sa gorivom u njoj. Zbog toga je Ministarstvo zdravlja Ukrajine savetovalo građanima Makijevke da ne otvaraju prozore. Gusti crni dim se video i u Donjecku i osećao se miris spaljene gume. Sva sreća ovde duvaju jaki vetrovi, tako da je taj vetar do jutrost očistio vazdušni prostor. Taj incident je rezultat gađanja raketnim sistemom BM-21 Grad, koji ima domet do 19 kilometara. Makijevka je izložena stalno toj vrsti vatre - kaže Simić.

Danijel Simić
foto: Kurir televizija

On je dodao da se artiljerijske snage i sa jedne i sa druge strane stacioniraju u stambenim naseljima.

- Tokom noći gađani su mnogi objekti ovde, najgore su prošle Avdejevka i Jasinuvata, koje su redovne mušterije raketnih i artiljerijskih napda iz pravca Ukrajine uglavnom po civilnim ciljevima. Stambena naselja su blizu artiljerijskih frontova, tako da i artiljerija i jedne i druge strane zauzima položaje koji su blizu stambenih naselja. Nekada zbog već pomenutog vetra, a nekada i namerno. Imali smo slučaj da je u Univerzitetskoj ulici, na mestu koje se nalazi nepunih kilometar, dva odavde kada je 21 čovek izgubio život, a 28 ih je teško osakaćeno kada su gađali tom zloglasnom raketom "Točka-U" koja je bila napunjena kasatnim punjenjem, koje je zabranjeno Ženevskom konvencijom - kaže Simić

Još uvek nije potvrđeno da će u Marijupulju biti izvedena vojna parada na Dan pobede Devetog maja.

Danijel Simić
foto: Kurir televizija

- Tada svi veći gradovi imaju tu vrstu parade i Donjeck je, kada je bio tinjajući rat. Javno je saopšteno da neće biti parade u Donjecku, a u Marijupulju nije potvrđena ni od jednog zvaničnog izvora. Niko nije siguran da će se to desiti, a i visokorizičan je skup, jer ukrajinske snage koje su se zatvorile u baze Azovstalja imaju mogućnost da vrše minobacačku vatru i to isključivo na jedinice koje ih drže u blokadi, a ne tuku po naseljenim mestima - kaže ratni izveštač.

On je dodao da su mu svi sa kojima je razgovarao u tom gradu naveli da su na početku rata bili pozivani da se sklone u čeličanu.

- Od tih stanovnika sa kojima sam ja razgovarao, nepogrešivo svi rekli da su ih zvali da se sklone u te fabričke hale i da supozivani telefonom i zato se našao veći broj civila u tim halama. Sa druge strane uvek su svedočili da se najveća količina razaranja u Marijupulju desila pre bilo kakvog pojavljivanja Narodne milicije, već da su neselektivno gađali grad ukrajinski vojnici - kaže Simić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

17:14

ŠOKANTNE TVRDNJE OBRADOVIĆA: RUSIJA GUBI STATUS VELIKE SILE? Ukrajina je RUSKI TALAC za ispunjenje zahteva Moskve od NATO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track