PRIJATELJ PUTINA, TRAMPA, VUČIĆA I MAKRONA: Ko je šeik Muhamed bin Zajed, novi-stari vladar Ujedinjenih Arapskih Emirata
Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

uae

PRIJATELJ PUTINA, TRAMPA, VUČIĆA I MAKRONA: Ko je šeik Muhamed bin Zajed, novi-stari vladar Ujedinjenih Arapskih Emirata

Planeta -

Dugogodišnji de fakto vladar Ujedinjenih Arpskih Emirata, šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan izabran je u subotu za predsednika, objavili su zvanični mediji, dan nakon smrti bivšeg lidera šeika Kalife.

Šeika Muhamed je jednoglasno izabralo Savezno vrhovno veće, sastavljeno od vladara sedam emirata, i učinilo ga trećim predsednikom zemlje bogate naftom koju je osnovao njegov otac 1971. godine.

Šeikov dolazak na vlast, koji se uveliko očekivao, formalizuje njegovu poziciju lidera pustinjske države od 10 miliona stanovnika.

MBZ, kako ga kolokvijalno zovu, (61) je bio de fakto predsednik UAE od 2014. kada je njegov polubrat šeik Kalifa pretrpeo moždani udar i nestao iz javnosti.

Muhamed bin Zajed al Nahjan, sahrana, Kalifa bin Zajed, UAE
foto: EPA-EFE/ABDULLA AL JUNAIBI

Brzina današnjeg saopštenja, samo dan nakon smrti šeika Kalife, izgleda osmišljeno da pokaže jedinstvo i uveri svet u stabilnost ove ključne nacije koja proizvodi naftu i gas i koja je domaćin zapadnim vojnim snagama.

Pod vođstvom šeika Muhameda, Ujedinjeni Arapski Emirati su poslali čoveka u svemir, poslali sondu na Mars i otvorili svoj prvi nuklearni reaktor, koristeći naftu za razvoj odlučnije spoljne politike.

Blisko udruženi sa Saudijskom Arabijom, UAE su se pozicionirali kao lider preoblikovanog Bliskog istoka nakon povlačenja tradicionalnih sila i smanjenog učešća Sjedinjenih Država, uspostavljanja veza sa Izraelom i pridruživanja ratu protiv boraca koje podržava Iran u Jemenu.

"Glatka tranzicija vlasti u UAE odražava trezvenost institucionalnog rada i napredni nivo mehanizama upravljanja i njihovu stabilnost“, rekao je AP-u Anvar Gargaš, visoki diplomata Emirata.

Filantrop, vojnik i ljubitelj umetnosti

MBZ je "težak" oko 30 milijardi dolara (bogatstvo njegove porodice procenjuje se na preko 150 milijardi dolara) i gajio je bliske veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Inače, veliki je prijatelj Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, s kojim se više puta sastajao u cilju što bolje saradnje u oblasti bilateralnih odnosa dveju zemalja i pospešivanju zajedničkih projekata od velike važnosti za obe zemlje.

Poznato je i da je blizak sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, koji je najavio odlazak u Emirate povodom smrti šeika Kalife Bin Zajeda Al Nahjana kako bi pružio svoju podršku vladajućoj porodici, sa kojom Francuska ima poslovne i vojne veze.

Veoma je obrazovan i prošao je vojnu obuku. Obrazovanje je započeo na Kraljevskoj akademiji u Rabatu u Maroku gde je studirao do 10. godine. Zatim se vratio u Abu Dabi gde je nastavio školovanje. Jedno leto je proveo u nezavisnoj školi Gordonstoun u Škotskoj.

Nakon završenog školovanja, poslat je na Kraljevsku vojnu akademiju Sandhurst u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tokom svog boravka u Sandhurstu, završio je kurs za oružara, kurs letenja, kurs za padobrance i obučavao se o taktičkim avionima i helikopterima.

Žestoki je borac protiv islamskog ekstremizma, a u svojoj borbi protiv Irana i Muslimanskog bratstva, Sjedinjene Države i Trampa je smatrao glavnim saveznicima. Međutim, od pandemije koronavirusa, UAE pokušavaju da rehabilituju veze sa Iranom i Turskom, koje podržavaju islamiste u regionu.

Šeik Muhamed je takođe u bliskim odnosima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i posredovao je u razgovorima Putina i Trampa u prošlosti.

Takođe je blizak prijatelj bivšeg američkog predsednika Džordža V. Buša.

Kada se 1981. godine šeik Muhamed oženio princezom Salama, naredio je izgradnju stadiona na kome bi lako moglo da se smesti 20.000 gostiju za sedmodnevnu ceremoniju. Procenjeno je da je venčanje koštalo 100 miliona dolara.

Poseduje dva privatna aviona – Boeing 747 (A6-UAE) i Boeing 787 (A6-PFC), a na moru uživa na jahti od 60 miliona dolara po imenu Rabdan.

Šeik je i ranije koristio predsedničku palatu Abu Dabija kao svoju kancelariju. Unutar palate nalazi se elegantna kulturna znamenitost poznata kao Kasr Al Vatan, koja je otvorena za javnost da prikaže kulturno nasleđe UAE.

Zahvaljujući posredovanju MBZ, u Abu Dabiju je otvoren Luvr Abu Dabi, muzej umetnosti i civilizacije, a pričalo se i o otvaranju Gugenhajmove galerije.

Veliki je ljubitelj sokolova i veoma je angažovan na njihovom očuvanju, zbog čega je osnovao Fond za očuvanje Mohameda bin Zajeda, koji pruža finansijsku podršku da bi se osigurala zaštita pojedinačnih vrsta, kao i odavanje počasti onim pojedincima koji neumorno rade na zaštiti takvih vrsta.

Poznat je i kao veliki filantrop. Donirao je 55 miliona dolara Globalnoj inicijativi Ujedinjenih nacija za borbu protiv trgovine ljudima.

Godine 2011. on i Fondacija Bila Gejtsa obećali su po 50 miliona dolara za finansiranje kupovine i isporuke vakcina za decu u Avganistanu i Pakistanu. Dobrotvorni maraton Zaied, inicijativa koju je pokrenuo 2005. godine, prikupio je milione dolara za širenje svesti o bolesti bubrega. Podržao je razne druge globalne programe.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track