VIRUS PROBIO BLOKADU GRANICE Kim Džong Un: Epidemija korone je velika katastrofa!
Foto: AP

VANREDNO U SEVERNOJ KOREJI

VIRUS PROBIO BLOKADU GRANICE Kim Džong Un: Epidemija korone je velika katastrofa!

Planeta -

Državni mediji u Pjongjangu prenose da je 21 osoba preminula u petak od "groznice", dok simptome ima ukupno 174.440 osoba

Severnu Koreju, jednu od najzatvorenijih zemalja na svetu, pogodila je epidemija koronavirusa, a samo u petak je, kako prenose državni mediji, preminula 21 osoba, i to od "groznice". Prema zvaničnim podacima iz Pjongjanga, od aprila je ukupno 27 osoba preminulo, dok je ukupno 524.440 imalo simptome.

Poziv na jedinstvo

Podsećamo, Severna Koreja je pre više od dve godine, kad je svet pogodila pandemija kovida 19, zatvorila svoje granice i naložila ionako malobrojnim stranim diplomatama da napuste zemlju. Vlasti u Pjongjangu su dugo isticale da nemaju nijednog obolelog, dok su susedne zemlje Kina i Južna Koreja imale na hiljade mrtvih i zaraženih.

Testiranje u Šangaju
Testiranje u Šangajufoto: LIU JIN / AFP / Profimedia

Kina pooštrila mere: Zabrana putovanja u inostranstvo

Kineske vlesti su u okviru nulte politke prema koronavirusu dodatno pooštrile mere i praktično uvele zabranu putovanja u inostranstvo svim građanima bez preke potrebe. Nacionalna administracija za imigraciju je saopštila da je stopiran program izdavanja putnih dokumenata kao što su pasoši i da se strogo ograničava broj onih koji će moći da napuste zemlju. Kao razlog je navedeno smanjivanje rizika od infekcije. Od putovanja u inostranstvo su izuzeti samo radnici, studenti, biznismeni, naučnici i oni kojima je neophodna medicinska pomoć.

- Epidemija je velika katastrofa. U pitanju je veliki poremećaj - rekao je Kim Džong Un, lider Severne Koreje, zemlje koja ima više od 25,7 miliona stanovnika. On je pozvao na apsolutno jedinstvo između naroda i vlasti kako bi se pobedila epidemija i što pre stabilizovala situacija u zemlji. Samo u petak je preminula 21 osoba, dok je 174.440 imalo simptome. U strogom karantinu se nalazi 280.810 osoba. Sprečavanje širenja virusa gotovo je nemoguća misija u zemlji koja skoro i da nema vakcinisanih. Državni mediji prenose da su testiranja pokazala da u zemlji cirkuliše omikron varijanta koronavirusa. - Groznica čiji uzrok ne može biti identifikovan eksplozivno se proširila krajem aprila - prenela je zvanična Korejska centralna novinska agencija (KCNA). Upućeni upozoravaju da Severnoj Koreji preti neizvesnost jer zdravstveni sistem nije spreman da se suoči sa epidemijom. Lider zemlje Kim Džong Un je prvi put viđen sa zaštitnom maskom na licu tokom sastanka najužeg rukovodstva na kom je donesena odluka o uvođenju karantina i zatvaranju svih kompanija čiji rad nije neophodan. Kim je u petak posetio štab nacionalne službe za epidemije kako bi se na licu mesta upoznao sa situacijom.

Vojna parada

- Najvažniji izazov i najveći zadatak s kojima se suočava naša partija je da preokrene neposrednu kriznu situaciju u javnom zdravstvu što pre - prenela je agencija KCNA. Veruje se da je širenju virusa doprinela velika vojna parada koja je održana u Pjongjangu 25. aprila. Očekuje se da će režim u Pjongjangu suočen sa epidemijom zatražiti pomoć u vidu vakcina od svog najvećeg saveznika - Kine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track