UKRAJINCI DOBIJAJU IZRAELSKI MEGA PROJEKTIL: Plavo koplje stiže preko Estonije, ruska mornarica možda u velikom problemu? VIDEO
Foto: ZanoZaTV

rat u ukrajini

UKRAJINCI DOBIJAJU IZRAELSKI MEGA PROJEKTIL: Plavo koplje stiže preko Estonije, ruska mornarica možda u velikom problemu? VIDEO

Planeta -

Izrael je pristao na zahtev Estonije da opremi Ukrajinu raketnim sistemom zemlja-more Plavo koplje (5G SSM), izvestio je u petak ukrajinski novinar Rostislav Demčuk.

Estonija, koja je kupila neodređeni broj sistema Blue Spear od svog proizvođača Israel Aerospace Industries (IAI) u oktobru 2021. godine, zatražila je od Izraela odobrenje da prebaci jedan od sistema Oružanim snagama Ukrajine, trenutno u odbrani Ukrajine od ruske invazije.

Izrael je ispunio zahtev baltičke nacije, kaže Demčuk.

Raketni sistem Blue Spear je jedan od najnaprednijih protivbrodskih raketnih sistema na svetu, koji omogućava lansiranje sa kopnenih platformi uz let velikom podzvučnom brzinom.

Protivbrodski sistem biće ključan u južnom ukrajinskom teatru, koji se uglavnom vrti oko pomorskih bitaka u Crnom i Azovskom moru.

Ukrajinski izveštaj dolazi nakon izveštaja Ha'areca od ranije u maju u kojem se navodi da Izrael teži ka proširenju svoje pomoći Ukrajini, uključujući slanje vojne pomoći.

Povećanje pomoći bilo bi „značajan korak“ u poređenju sa onim što je Izrael već pružio, i bilo bi više simbolično i „ne bi uključivalo značajne količine zaliha“ zbog pomoći koju su već pružile SAD i evropske zemlje, navodi se u izveštaju. '

Jerusalim pokušava da uspostavi ravnotežu između Rusije i Ukrajine, ali Ha'arec citira izvor koji kaže da SAD i neke evropske zemlje očekuju da Izrael zauzme jasniji stav o tome na čijoj je strani „i da svoju odluku potkrijepi delima i ne samo izjave.”

Kurir.rs/Jerusalem Post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track