MISTERIOZNI RUSKI TAJKUN ZA AMERIČKE MEDIJE TVRDI: Putin ima rak krvi, sve potvdili i obaveštajci SAD! Ovo tvrdi za Ukrajinu!
Foto: Printscreen/Twitter

propaganda?

MISTERIOZNI RUSKI TAJKUN ZA AMERIČKE MEDIJE TVRDI: Putin ima rak krvi, sve potvdili i obaveštajci SAD! Ovo tvrdi za Ukrajinu!

Planeta -

Glasine o zdravlju Vladimira Putina ponovo su aktuelne su nakon otvorenog priznanja jednog oligarha da je ruski predsednik bolestan od raka krvi.

Dijagnoza koje daju "stručnjaci" kao i one sa društvenih mreža o Putinovom stanju je bilo na pretek, podstaknute javnim nastupima u kojima je izgledao ruski predsednik izgledao krhko, a potpomognute i njegovim odsustvom sa hokejaške utakmice u Sočiju ove nedelje u kojoj je obično učestvovao.

Ispitivan je video snimak sastanka Putina i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua na kojem se vidi kako predsednik čvrsto drži svoj sto, delujući nemirno i napeto.

Kremlj, koga je Njuzvik kontaktirao za komentar, više puta je insistirao da je Putin dobrog zdravlja, ali su primedbe neimenovanog oligarha imale veliku težinu, delom zbog načina na koji ih je dobio časopis Nju Lajns.

Biznismen koga je časopis nazvao "Jurij" imao je bliske veze sa Kremljom i nije znao da ga snimaju. On je navodno u 11-minutnom razgovoru u martu rekao da je ruski lider „veoma bolestan od raka krvi“.

Časopis je naveo da su njegove tvrdnje potvrdili službenici za verifikaciju otvorenog koda i obaveštajni službenici. U međuvremenu, oligarh — jedan od 200 najbogatijih u zemlji — verovao je da je Putin „apsolutno uništio“ ekonomije Rusije i Ukrajine i žalio se kako „jedan ludak može da preokrene svet naglavačke“.

Takođe je osudio opravdanje Kremlja za rat za „denacifikaciju” Ukrajine i rekao da se „svi nadamo” da će Putin umreti od raka ili u državnom udaru da bi spasio Rusiju.

Časopis je naveo da je njegova priča podudarila sa cirkulacijom tajnog memoranduma poslatog 13. marta regionalnim menadžerima glavne ruske špijunske agencije u kojem im se govori da „ne veruju glasinama o terminalnom stanju predsednika“, rekao je Kristo Grozev, šef istraga na istraživačkom sajtu Bellingcat za Nju Lajns.

Kurir.rs/Newsweek

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track