PUTIN ČUVA SATANU ZA KRAJ! SAD POSLAO HELIKOPTERE ALIGATORE NA UKRAJINCE: Pogledajte kako moćno rusko oružje uteruje strah (VIDEO)
Foto: Youtube, Rojters

snimci rada ruskih jurišnih helikoptera

PUTIN ČUVA SATANU ZA KRAJ! SAD POSLAO HELIKOPTERE ALIGATORE NA UKRAJINCE: Pogledajte kako moćno rusko oružje uteruje strah (VIDEO)

Planeta -

Na ruskim društvenim mrežama pojavili su se snimci rada ruskih jurišnih helikoptera "aligator" u Donbasu.

Jurišni helikopteri "aligatori" "Ka-52" rade u parovima, pomažući u uništavanju utvrđenih područja snaga kojima raspolaže Ukrajina na Avdejevskom pravcu.

Ka-52 Aligator je jurišni helikopter za sve vremenske uslove kojim upravlja rusko vazduhoplovstvo. Razvijen u Projektnom birou Kamov. Ka-52 je varijanta jurišnog helikoptera Ka-50 sa dva sedišta. Prvi helikopter Ka-52 predstavljen je u decembru 1996. Helikopter je završio svoj prvi let u junu 1997. godine.

Motori i performanse ruskog "Ka-52"

Ka-52 Aligator pokreću dva Klimov VK-2500 turboosovinska motora koji pokreću dva koaksijalna kontrarotirajuća glavna rotora. Svaki motor proizvodi maksimalnu poletnu snagu od 2.400 KS. Motori su opremljeni novim potpunim digitalnim sistemom upravljanja (FADEC).

Helikopter Ka-52 može uništiti neprijateljske oklopne i neoklopne kopnene ciljeve, vazdušne ciljeve male brzine i ljudstvo na liniji fronta iu taktičkoj dubini. Takođe je raspoređen kao platforma za osmatranje i vazdušno komandno mesto za grupu jurišnih helikoptera.

Helikopter Ka-52 može da leti na maksimalnoj visini od 5.500 metara. Maksimalna i krstareća brzina helikoptera su 300 km/h, odnosno 260 km/h.

Helikopter može da se penje brzinom od 12 m/s. Ka-52 ima praktičan domet leta od 460 km, dok je njegov domet leta 1.110 km.

Podsetimo, Rusija je nedavno probno lansirala novu interkontinentalnu balističku raketu sa nuklearnim oružjem Sarmat. Vest o probnom lansiranju rakete objavljena je u sredu, 20. aprila. Rusija tvrdi da može da dostigne brzinu od 16.000 milja na sat (25.750 kilometara) i da može da rasporedi 10 ili više bojevih glava na svaku raketu.

Sa Sarmatom koji je Rusija razvijala gotovo dve decenije, Moskva ima opciju da je ispali preko bilo kojeg od Zemljinih polova. Smatra se velikim izazovom za zemaljske i satelitske radarske sisteme i sisteme za praćenje.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track