01:02

UŽIVO 82. DAN RATA U UKRAJINI! Kijev optužio Rusiju: Gađali ste nas fosfornim bombama

blog

UŽIVO 82. DAN RATA U UKRAJINI Švedska ulazi u NATO; EU bez sporazuma o naftnom embargu; počela evakuacija ranjenika iz Azovstalja

Planeta -

Rat u Ukrajini trave već 82 dana

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, ponedeljak 16.maj

* Sinegubov: Ukrajinske trupe izbile na granicu sa Rusijom!?

* Zelenski: Ruske snage ne priznaju da su u ćorsokaku

* Stoltenberg: Riska ofanziva je u zastoju

* Ukrajinski gradonačelnik Marijupolja: Rusi će raspisati referendum

EU bez sporazuma o naftnom embargu

Evropska unija još nije postigla dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji, koji uključuje naftni embargo, rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj posle sastanka ministara spoljnih poslova Unije u Briselu.

"Nažalost, danas nije bilo moguće postići dogovor", rekao je Borelj novinarima.

Borelj je rekao da su ministri spoljnih poslova, međutim, odlučili da obezbede dodatnih 500 miliona evra za kupovinu oružja kao podršku Kijevu.

Rusko ministarstvo: Počela je evakuacija ranjenih ukrajinskih vojnika iz Azovstalja

Ruska agencija Ria Novosti piše, pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane, da je počela evakuacija ranjenih ukrajinskih vojnika iz Azovstalja.

Agencija navodi da je evakuacija rezultat dogovora ruskih i ukrajinskih vojnih pregovarača i dodaje da će ranjeni Ukrajinci humanitarnim koridorom biti prebačeni u bolnicu na teritoriji Donjecka.

Erdogan: Nećemo podržati ulazak Švedske i Finske u NATO

Turski predsednik Redžep Erdogan izjavio je danas da neće podržati ulazak Švedske i Finske u NATO.

Poručio je da delegacije te dve zemlje, koje su najavile posetu Turskoj, "ne moraju da se muče" i da dolaze kako bi ubedile Ankaru da odobri njihov prijem u NATO.

Erdogan je Švedsku nazvao "leglom" terorističkih organizacija i rekao da te zemlje u parlamentu imaju teroriste.

Inače, Ankara tvrdi da Švedska i Finska pružaju utočište ljudima za koje kaže da su povezani sa grupama koje smatra terorističkim - Radničkom partijom Kurdistana (PKK) i sledbenicima Fetulaha Gulena, koga optužuje da je organizovao pokušaj državnog udara 2016. godine.

Američki zvaničnik: Ukrajinci odbacili ruske trupe kod Harkova

Ukrajinske snage su odbacile ruske trupe kod Harkova na tri do četiri kilometra od granice sa Rusijom, rekao je Rojtersu visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane.

Moskva: Postignut dogovor o izvlačenju ranjenih iz Azovstalja

Ruska vojska je odredila prekid vatre u oblasti čeličane Azovstalj u Marijupolju i otvorila humanitarni koridor, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Sa ukrajinskim vojnicima u Azovstalju postignut je dogovor o izvlačenju ranjenih iz fabrike u medicinsku ustanovu u Donjeckoj narodnoj republici, saopšteno je novinarima u Ministarstvu odbrane Rusije.

"Dana 16. maja, kao rezultat pregovora sa predstavnicima ukrajinskog vojnog osoblja blokiranog na teritoriji metalurškog kombinata 'Azovstalj' u Marijupolju, postignut je dogovor o evakuaciji ranjenih", navedeno je u saopštenju ruskog ministarstva.

Podrška Švedskoj i Finskoj od suseda ako ih neko napadne

Norveška, Danska i Island su u zajedničkom saopštenju najavile podršku kandidatima za članstvo u NATO-u, Švedskoj i Finskoj, u slučaju da ih neko napadne.

"Zajedno sa Danskom i Islandom, Norveška je spremna da svim sredstvima pomogne svojim nordijskim susedima ako postanu žrtve agresije na svojoj teritoriji, pre nego što postanu članice NATO-a", rekao je norveški premijer Jonas Gar Stere.

Makron podržava odluku Švedske o ulasku u NATO

Francuski predsednik Emanuel Makron u potpunosti podržava odluku Švedske da se pridruži NATO-u, saopšteno je iz Jelisejske palate.

Švedska odlučila: Hoćemo u NATO

Vlada Švedske danas je donela zvaničnu odluku da će njihova zemlja aplicirati za članstvo u NATO.

Opširnije čitajte OVDE

Crna Gora za ulazak Finske u NATO

Crna Gora podržava zahtev Finska da bude članica NATO, izjavio je danas crnogorski premijer Dritan Abazović na sastanku sa ambasadorom Finske Kimom Lahdevirtom.

"Zajednički interes je da Evropa bude snažna i jedinstvena u odbrani civilizacijskih vrednosti. Očekujemo još snažniju podršku Finske u nastojanjima da postanemo prva naredna članica EU", rekao je Abazović, saopšteno je iz vlade.

Lukašenko: Zapad želi da produži sukob u Ukrajini

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko smatra da Zapad želi da produži sukob u Ukrajini kako bi oslabio Rusiju.

"Za sada na Zapadu, uključujući i Vašington, vidimo samo želju da se sukob produži što je više moguće", rekao je Lukašenko na samitu šefova država ODKB u Moskvi.

Zbog toga, kaže on, Ukrajina "nastavlja da se puni oružjem".

"Ciljevi su jasni: oslabiti Rusiju što je više moguće, udaviti je, kako kažu, u ovom ratu. Ili možda učiniti da bukti šire. Tome smo takođe svedoci", rekao je beloruski predsednik.

Pregovori u Azovstalju?

Ruska vojska pregovara sa ukrajinskom stranom u "Azovstalju", rekao je za Rusija 1 Aleksandar Hodakovski, komandant brigade "Vostok" DNR.

On je rekao da je devet ukrajinskih vojnika pod belom zastavom izašlo iz tunela sa teritorije preduzeća.

"Grupa je, kako se ispostavilo, izašla da zastupa interese značajnije grupe koja je u Azovstalju. Nekoliko naših vojnika, oficira, zajedno sa grupom koja je izašla iz tunela sa belim zastavama , ponovo je otišla sa istom grupom u tunel da vodi pregovarački proces. Rezultate trenutno ne znamo", dodao je komandant brigade.

Putin o ulasku Finske, Švedske u NATO

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Moskva nema problem sa ulaskom Švedske i Finske u NATO, koji se, kako je rekao koristi kao instrument spoljne politike jedne zemlje, ali je upozorio da će njihovo članstvo izazvati odgovor Kremlja.

Opširnije čitajte OVDE

Peskov o ulasku Ukrajine u NATO, pemenuo i Finsku i Švedsku

Potencijalni prijem Ukrajine u NATO mogao bi da dovede do situacije u kojoj bi Rusija imala teritorijalni spor sa državom članicom alijanse, izjavio je portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

Ukrajina osujetila upad ruskih diverzanata u Sumiju

Ukrajinska granična straža osujetila je danas upad ruske diverzantsko-izviđačke grupe u severoistočni region Sumi, izjavio je guverner Sumske oblasti Dmitro Živicki.

On je preko aplikacije Telegram objavio da su ruski diverzanti upali na ukrajinsku teritoriju pod okriljem minobacačke i mitraljeske paljbe, ali su se povukli nakon što su ukrajinski graničari uzvratili, prenosi Rojters navodeći da nije mogao nezavisno da se proveri nalog Živickog.

Sinegubov: Ukrajinske trupe izbile na granicu sa Rusijom!?

Ukrajinske trupe koje brane grad Harkov stigle su do državne granice sa Rusijom, rekao je regionalni guverner Oleh Sinegubov, prenosi Rojters.

Agencija nije mogla nezavisno da provjeri komentare guvernera oblasti Harkov Oleha Sinegubova na servisu za razmjenu poruka Telegram.

Nije odmah bilo jasno koliko je vojnika stiglo do ruske granice i u kom delu. Ukrajinske snage poslednjih dana preuzimaju teritoriju na severoistoku, odbacujući ruske snage od Harkova, drugog po veličini ukrajinskog grada.

Ukrajinska vojska: Nastavljene bobe na istoku, u Donjecku

Ruske snage su svoje najnovije napade u Ukrajini usmerile na region Donjecka na istoku, gađajući civilne i vojne objekte u više gradova, saopštila je danas ukrajinska vojska. U saopštenju se navodi da je ruska vojska nastavila sa vazdušnim i artiljerijskim napadima oko fabrike Azovstalj u Marijupolju, poslednjem uporištu ukrajinskih snaga u toj strateški značajnoj luci.

U regionu Donjecka, ruske snage su pucale iz artiljerijskih orudja na civilnu infrastrukturu u gradovima Dovhenke, Ruski Tiški, Ternova i Petrivka, navedeno je u saopštenju ukrajinske vojske.

Azovstalj, Marijupolj, Ukrajina
foto: Profimedia / Peter Kovalev /TASS

Oko drugog po veličini ukrajinskog grada Harkova, ruske snage se sada koncentrišu na održavanje položaja i sprečavanje napredovanja ukrajinskih trupa ka granici.

Ruski udeo u fabrici Reno-a u Moskvi prelazi u državno vlasništvo

Rusko ministarstvo industrije i trgovine saopštilo je da ruski udeo u fabrici Reno-a u Moskvi prelazi u državno vlasništvo, prenosi RTS.

Servisno održavanje automobila u Rusiji sada će obavljati "Avtovaz".

Zelenski: Ruske snage ne žele da priznaju da su u ćorsokaku

"Spremamo se za nove napade Rusije u Donbasu kako bismo nekako intenzivirali svoje kretanje na jugu Ukrajine", rekao je predsednik Volodimir Zelenskij u svom noćnom obraćanju.

"Okupatori još uvek ne žele da priznaju da su "u slepoj ulici" i da je njihova takozvana ‘specijalna operacija’ već propala", dodao je.

NATO: Ruska ofanziva u zastoju

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je ruska ofenziva u Donbasu zastala i da bi Ukrajina mogla da dobije rat.

"Ruski rat u Ukrajini ne ide kako je Moskva planirala", rekao je.

Ukrajina: Moskva raspisuje referendum

Moskva se priprema za održavanje referenduma u Mariupolju o tome hoće li se grad pridružiti Rusiji, tvrde ukrajinski zvaničnici, nakon najave sličnog poteza u Južnoj Osetiji.

Petro Andrišenkoenko, savetnik gradonačelnika ovog lučkog grada, koji deluje u egzilu, rekao je da izvori među onima koji su ostali u Mariupolju veruju da će se raspisati referendum.

Švedska bi u NATO uz dva uslova: Bez baza i nuklearnog oružja

Švedska vladajuća Socijaldemokratska partija saopštila je juče da podržava ulazak zemje u NATO, ali uz dva uslova - da na njenoj teritoriji ne bude ni nuklearnog naoružanja, ni stalnih baza tog vojnog saveza.

"Predsedništvo Socijaldemokratske partije odlučilo je da radi na aplikaciji Švedske za prijem u NATO, a ukoliko ona bude prihvaćena, zadržaćemo rezervu prema razmeštaju nuklearnog naoružanja i stalnih baza NATO na našoj teritoriji", navodi se u saopštenju izdatom posle sastanka stranačkog rukovodstva, prenosi BBC.

Na konferenciji za medije koja je usledila, premijerka Magdalena Anderson rekla je da odluka da se zatraži članstvo u NATO nije usmerena protiv Rusije, već je ocenjeno da je to najbolje za Švedsku.

Ukoliko bi Švedska jedina u regionu Baltika ostala van NATO saveza, bila bi veoma ranjiva, kazala je Anderson.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track