BOLAN UDARAC ZA ŠOLCA Socijaldemorkate nemačkog kancelara izgubile na lokalnim izborima, u svom tradicionalnom uporištu
Foto: EPA / Clemens Bilan

regionalno glasanje

BOLAN UDARAC ZA ŠOLCA Socijaldemorkate nemačkog kancelara izgubile na lokalnim izborima, u svom tradicionalnom uporištu

Planeta -

Socijaldemokrate nemačkog kancelara Olafa Šolca pretrpele su neuspeh u svom tradicionalnom uporištu, osvojivši istorijski nizak procenat glasova.

Zeleni, njihovi partneri u nacionalnoj koaliciji, skoro su utrostručili svoju podršku u Severnoj Rajni-Vestfaliji i sada će imati ključnu ulogu u formiranju nove vlade savezne države.

Severna Rajna-Vestfalija je najnaseljeniji region u Nemačkoj, sa 13 miliona registrovanih birača, i politička i ekonomska sila. Lokalni izbori su održani šest meseci nakon nacionalnih kojo su doveli Šolca na vlast.

Izbori u nedelju su viđeni kao "mini federalni izbori" i pokazatelj stanja nacije. Šolc je lično vodio kampanju u ime Tomasa Kučatija, vodećeg kandidata iz njegove Socijaldemokratske partije (SPD), što se dalje pretvorilo u simbolični referendum o njegovoj politici.

Projekcije ukazuju na ogroman gubitak za SPD, koji je osvojio samo 27% glasova, u odnosu na 31,2% 2017. godine. Stranka nikada nije bila ispod 30% u regionu od kada je moderna Nemačka stvorena nakon Drugog svetskog rata, navodi Raša tudej.

Opozicioni Demohrišćani (CDU), koji su bili na vlasti u Nemačkoj 16 godina pod bivšom kancelarkom Angelom Merkel, su na prvom mestu sa predviđenih 36 odsto glasova, u odnosu na 33 odsto na prethodnim izborima.

Zeleni su pokazali najveći napreak sa 18% glasova, u poređenju sa samo 6,4% pre četiri godine. Slobodne demokrate (FDP), koalicioni partneri CDU-a u trenutnoj vladi Severne Rajne-Vestfalije, i Alternativa za Nemačku (AfD) su podbacili.

Blok CDU-FDP više nema dovoljno mesta u regionalnom parlamentu da bi obezbedio nastavak njihove politike, pa su Zeleni sada u mogućnosti da učestvuju u formiranju vlasti. Hendrik Vust iz CDU-a ima najveće šanse da formira novu vladajuću koaliciju, sa Zelenima kao najverovatnijim partnerom. Dok je slavio pobedu, rekao je da je održavanje koalicionih pregovora njegov sledeći korak nakon što su demohrišćani dobili jasan mandat od birača da ostanu na vlasti, ali nije ponudio nikakve detalje.

Međutim, "semafor koalicija“ Socijaldemokrata, Slobodnih demokrata i Zelenih – istih partija koje kontrolišu saveznu vladu Nemačke – takođe je opcija.

Mona Nojbaur, vodeći kandidat Zelenih, poručila je da je njena stranka spremna da "preuzme odgovornost“ za region.

Izborni promašaj bio je drugi za SPD ovog meseca, nakon što je prošle nedelje pretrpeo poraz u severnoj saveznoj državi Šlezvig-Holštajn. Demohrišćani su pobedili ubedljivo, a Zeleni su zauzeli drugo mesto.

Međutim, krajem marta, Socijaldemokrate su ostvarile istorijsku ubedljivu pobedu u malom regionu Sarland, osvojivši apsolutnu većinu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track