TURSKA NI DA ČUJE ZA ŠVEDSKU I FINSKU U NATO! Erdogan: Kako da im verujemo? To je LEGLO TERORISTA!
Foto: EPA / Stéphanie Lecocq

turski predsednik jasan

TURSKA NI DA ČUJE ZA ŠVEDSKU I FINSKU U NATO! Erdogan: Kako da im verujemo? To je LEGLO TERORISTA!

Planeta -

Švedska je potvrdila da će podneti zahtev za članstvo u NATO ubrzo pošto su to učinila i Finska.

Turska neće podržati članstvo Švedske i Finske u NATO- u, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, čija je zemlja članica Severnoatlantskog saveza. Erdogan je na konferenciji za novinare rekao da delegacije švedske i finske ne moraju ni da dođu u Tursku da pokušaju da ubede Ankaru da podrži njihov zahtev.

"Turska ne može reći da članstvu Finske i Švedske u NATO-u, bez uvrede, to je nemoguće. Kako da im verujemo? Švedska je leglo terorističkih organizacija", rekao je Erdogan, prenosi RIA Novosti.

Švedska premijerka Magdalena Anderson rekla je u ponedeljak da je njena zemlja odlučila da zvanično podnese zahtev za članstvo u NATO. Govoreći pred parlamentom, ona je rekla da je pridruživanje NATO-u "istorijska promena u pristupu Švedske bezbednosnoj politici".

"Vlada je odlučila da obavesti NATO o volji Švedske da postane članica Alijanse. Napuštamo jednu eru da bismo ušli u novu", rekla je Anderson, dan nakon objavljivanja kandidature Finske.

Finski predsednik Sauli iinisto potvrdio je u nedelju na sastanku NATO-a u Berlinu da je njegova zemlja podnela zahtev za članstvo u NATO-u.

"To je zajednička odluka. Ne krijemo se i javno smo saopštili svoje namere", rekao je on.

Turska je iznenadila svoje saveznike iz NATO-a rekavši da neće blagonaklono gledati na zahteve Finske i Švedske, a predsednik Tajip Erdogan je ranije rekao da su "skandinavske zemlje utočišta za terorističke organizacije".

Turska je saopštila da želi da skandinavske zemlje prestanu da podržavaju kurdske militantne grupe prisutne na njihovoj teritoriji i ukinu zabranu prodaje određenog oružja Turskoj. NATO i SAD kažu da su uvereni da Turska neće zaustaviti članstvo Finske i Švedske. Za svaku odluku o pristupanju NATO-u potrebno je odobrenje svih 30 članica alijanse i njihovih parlamenata.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track