VAŠINGTON NAJAVIO UBLAŽAVANJE SANKCIJA KUBI: Revidiraju Trampovu politiku
Foto: Yamil LAGE / AFP / Profimedia

istorijsko zbližavanje

VAŠINGTON NAJAVIO UBLAŽAVANJE SANKCIJA KUBI: Revidiraju Trampovu politiku

Planeta -

SAD su saopštile da će učinti niz koraka kojima će revidirati svoju politiku prema Kubi, uključujući i ublažavanje nekih restriktivnih mera iz vremena kada je Donald Tramp bio predsednik.

Mere, koje dolaze nakon celodnevne revizije američke vlade, označavaju najbitnije promene u američkoj politici prema Havani od kada predsednik Džozef Bajden preuzeo predsedničku funkciju u januaru 2021.

Međutim, u ovoj nameri SAD izostalo je značajnije poboljšanje u američko-kubanskim odnosima, ili, "istorijsko zbližavanje", koje je osmislio bivši predsednik Barak Obama.

Te mere su uključivale, između ostalog, olakšice prilikom slanja novca iz SAD članovima porodice na Kubi, olakšice prilikom putovanja i brže izdavanje viza.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs naveo je da su mere uvedene sa ciljem da se "dalje podrži kubanski narod, da im se daju alatke kojima bi mogli sebi da stvore život slobodan od represije kubanske vlade, ali i da traže bolje ekonomske prilike".

Stejt department je poručio da će ukinuti limit na slanje novca iz SAD članovima porodice na Kubi, koji je dosad iznosio 1.000 dolara po kvartalu, i dozvoliće se slanje novca osobama koje nisu članovi porodice.

Ipak, SAD neće ukloniti sa crvene liste određene kompanije i entitete povezane sa kubanskom vladom.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track