ŽENA NA ČELU ALBANIJE? Meti prestaje mandat a među predsedničkim kandidatima dominiraju imena žena
Foto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

rodna ravnopravnost

ŽENA NA ČELU ALBANIJE? Meti prestaje mandat a među predsedničkim kandidatima dominiraju imena žena

Planeta -

Socijalistička partija Albanije, koja ima većinu u parlamentu, formirala je radnu grupu koja će predložiti predsedničkog kandidata.

Među imenima koja dominiraju ima najviše žena, prenosi Kosovo onlajn.

Mandat Iljira Mete prestaje 24. jula, a, kako navode iz Sot njuaz, Edi Rama je premijer koji je dao više prostora ženama u politici nego bilo koja prethodna vlast.

Na listi potencijalnih predsedničkih kandidata na Raminom stolu su samo žene.

Kandidati za funkciju predsednika su Majljinda Bregu, Valjentina Ljeskaj, Mimi Kodelji, Ermeljinda Meksi, Ina Rama, Ljuljeta Božo, Miljva Ikonomi, Besijana Kadare i Aurelja Anastasi, piše B92.

Oni podsećaju da je Mejljinda Bregu jedina albanska desničarska političarka sa vezama u Briselu i Vašingtonu, koja svoju karijeru nastavlja kao diplomata u regionalnim institucijama Evropske unije.

Valjentina Ljeskaj, sa veoma intenzivnom političkom karijerom, jedno je od mogućih imena za predsednika. Izabrana je za poslanika u četiri skupštinska saziva, a bila je na funkciji zamenika predsednika Skupštine. Nakon odlaska Ijlira Mete sa mesto predsednika, Ljeskaj je predsedavala Skupštinom.

Jedna od kandida je i poslanica SP i bivša ministarka odbrane Mimi Kodhelji, a kako se navodi, idealna predsednica bila bi bivša poslanica Ermeljinda Meksi, političarka sa 20 godina karijere. O njenom imenu kao šefice Predsedništva šuškalo se i 2017. godine.

Još jedno iznenađenje na listi albanskog premijera je Ina Rama, generalni tužilac Republike Albanije od 2007. do 2012.

Takođe je moguće da će sledeći predsednik biti najpoznatija žena u svetu nauke, inženjerstva i geotehnike, Ljuljeta Božo, dok je Miljva Ekonomi, kako navode, političarka kojoj je Rama poslednjih godina poverio mnoge važne funkcije u vlasti.

Besiana Kadare, kako podsećaju, ćerka Ismailja Kadarea ima bogatu diplomatsku karijeru. Od 2002. godine radi u Ministarstvu spoljnih poslova, a potom i prvi sekretar u Misiji Republike Albanije pri UN. Od 2011. do 2016. bila je ambasadorka pri Unesku, da bi potom preuzela mesto ambasadora Albanije u UN i nerezidentnog ambasadora na Kubi. Takođe nedavno, Besiana Kadare je po drugi put akreditovana za ambasadora Albanije pri Unesku.

Aurelja Anastasi, koja je diplomirala pravo na Univerzitetu u Tirani 1988. godine, kako navode, ima dugu i uspešnu karijeru u oblasti pravosuđa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track