PAKAO NA ZEMLJI: Pogledajte trenutak kada Rusi termobaričnim projektilima TOS-1A uništavaju ukrajinske trupe VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

ratne strahote

PAKAO NA ZEMLJI: Pogledajte trenutak kada Rusi termobaričnim projektilima TOS-1A uništavaju ukrajinske trupe VIDEO

Planeta -

Na Telegram kanalima pojavio se snimak ruske vojske kako termobaričnim projektilima uništava ukrajinske trupe.

Na snimku se vidi pucnjava iz desetine oružja, dim i požar oko bacača projektila.

Bezbednosni ekspert Rob Li naveo je da se na snimku vide ruski UAV Orlan-10 snimci termobaričnog MLRS udara TOS-1A na ukrajinske položaje.

Termobarične bombe, poznate i kao gorivo-vazdušne bombe, daleko su razornije od konvencionalnih eksploziva. Za razliku od kasetnih bombi, one nisu zabranjene međunarodnim pravom, sve dok se ne koriste protiv civila.

Termobarične bombe rade u dve faze. Kada se punjenje aktivira, prva eksplozija raspršuje paru goriva po okolini. Druga eksplozija zatim zapali oblak pare u vazduhu.

Ovo rezultira ogromnom eksplozijom, pokrećući užarenu vatrenu loptu koja usisava kiseonik u okolnom području i stvara ogroman talas eksplozije.

Vatrena lopta može da vaporizuje tela uhvaćena u blizini eksplozije, dok eksplozijski talas visokog pritiska može da sruši zgrade i pokida ljudske organe.

Snimak se pojavio u trenutku kada su zapadni vojni izvori uporedili ulogu ruskog lidera Vladimira Putina u invaziji sa ulogom brigadira ili generala.

Takođe su rekli da general Valerij Gerasimov mikro-upravlja ratom do najsitnijih detalja koji bi inače nadgledao pukovnik.

Pozivajući se na neimenovani izvor, mediji navode da je taktička grupa ruskog bataljona "rasturena".

"Ako Putin radi posao komandanta brigade, onda se bavi trupama koje bi mogle da broje od 700 do 1.000 vojnika", rekao je izbor.

Ruska vojska do sada nije uspela da ostvari svoje vojne ciljeve u istočnoj Ukrajini, a zapadni zvaničnici veruju da je Putinova odluka da preuzme ličnu kontrolu nad kretanjem trupa na terenu doprinela vojnim neuspesima.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Bonus video:

00:34

RUSIJA KRSTAREĆIM RAKETAMA RAZORILA ŽELEZNIČKU MREŽU NA ZAPADU UKRAJINE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja