KRAJ MITA O UKRAJINSKOM STALJINGRADU: Kijev bi da razmeni vojnike iz Azovstalja, Moskva da ih izvede pred sud!
Foto: Profimedia / Alexey Kudenko /Sputnik

masovna predaja

KRAJ MITA O UKRAJINSKOM STALJINGRADU: Kijev bi da razmeni vojnike iz Azovstalja, Moskva da ih izvede pred sud!

Planeta -

Masovnom predajom ukrajinskih vojnika koji su bili u podrumskim skloništima čeličane "Azovstalj" bliži se kraj priče o "ukrajinskom Staljingradu".

Ukrajinski vojnici nastavili su da se predaju, a mit o herojskoj odbrani Marijupolja se raspao i pre kapitulacije zbog međusobnog optuživanja komandanata ukrajinske morske pešadije i nacionalističkog bataljona Azov, koji su stanovnici Donbasa zapamtili još 2014. po okrutnosti i zlodelima nad civilima.

Predsednik Rusije Vladimir Putin obećao je zarobljenim ukrajinskim vojnicima da će im sačuvati živote, a ranjenicima pružiti lekarsku pomoć. Ali, već sada u ruskom parlamentu u Moskvi govore da neonaciste iz bataljona Azov treba izvesti pred sud. I u Donjeckoj narodnoj republici su protiv razmene neonacista za druge zarobljenike. Ukrajinska vojska je, inače, sistemima "Grad" gađala mesto Jelenovku u Donjeckoj narodnoj republici, kroz koje su prolazili autobusi zarobljenika iz "Azovstalja".

Kad je vojno rukovodstvo u Kijevu potvrdilo da su iz skloništa "Azovstalja" sa belim zastavama izašla 264 vojnika, za mnoge Ukrajince bio je to šok, jer se u ukrajinskim medijima stvarala slika o neviđenim herojima. Vojnici koji su se predali kažu da su ispunili naređenje svoje vrhovne komande. Iz Kijeva su poručili da će se zarobljenici vratiti u domovinu na osnovu razmene. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski kazao je da je važno da se sačuvaju životi ljudi i patetično završio da su Ukrajini potrebni živi heroji.

Azov, Azovstalj, predaja
foto: Twitter video prtscr / RT

Nije nimalo slučajno što je komandant puka Azov Denis Prokopenko, kog je Zelenski proglasio za heroja Ukrajine, "lirski" objašnjavao zašto se slaže sa državnim rukovodstvom da treba sačuvati živote. Iako nije koristio reč kapitulacija, vidi se da mu je laknulo što je dobio komandu da sačuva živote.

U "Azovstalju" je bilo 2.227 vojnika. Osim bataljona Azov, tamo su i vojnici iz sastava ukrajinske brigade morske pešadije, pripadnici specijalne jedinice policije i graničari. Opkoljeni ukrajinski vojnici dugo su se nadali da će im stići vojna pomoć iz Kijeva, a kad su im Zelenski i njegovi saradnici poručili da im ne mogu pomoći, onda su se preorijentisali na međunarodnu pomoć. No, svi tuneli su blokirani, tako da je beg iz tog pakla nemoguć.

Za Ruse je važna kapitulacija ukrajinskih nacionalističkih bataljona u čeličani u Marijupolju, jer će biti oslobođen drugi po veličini grad Donjecke oblasti na obali Azovskog mora, koji je svojevremeno imao oko 400.000 ljudi. Drugo, Rusi žele da vide koliko je stvarno bilo stranih plaćenika i zapadnih vojnih instruktora. Treće, u toku "filtracije" zarobljenika, Rusi hoće da se dočepaju onih koji su počinili zločine i sude im.

Kurir.rs/Novosti/Branko Vlahović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track