RUSI SVE JAČE STEŽU VENTIL ZA GAS: Evo kome su sve do sada ukinuli isporuku ovog energenta!
Foto: Shutterstock

udar

RUSI SVE JAČE STEŽU VENTIL ZA GAS: Evo kome su sve do sada ukinuli isporuku ovog energenta!

Planeta -

Finska nije jedina evropska zemlja kojoj je Rusija obustavila isporuke gasa.

Ruska državna energetska kompanija Gasprom je prošlog meseca prekinula isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj nakon što su one, poput Finske, odbile da plate gas u rubljama.

Sve tri države članice su EU, koja insistira da se plaćanja i dalje vrše u evrima; što znači da bi se i druge članice Evropske unije mogle suočiti sa istim problemom kada dođe vreme za plaćanje isporuke tog energenta.

Podsetimo, finska državna energetska kompanija Gasum saopštila je danas da će Rusija prestati da isporučuje gas toj zemlji. Ovu vest je potvrdio ruski gasni gigant Gasprom i naveo da će isporuka gasa prestati u subotu, kada se okonča postojeći ugovor o snabdevanju između dve zemlje, piše Bi-Bi-Si.

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da planira da razgovara sa Gaspromom o mogućnosti povećanja isporuke prirodnog gasa Kalinjingradu; Ruska teritorija između Litvanije i Poljske.

Isporuka gasa je obustavljena jer je Gasum odbio da plati gas ruskom Gaspromu u rubljama, kao što je Moskva ranije tražila od evropskih zemalja.

„Zaista je žalosno što će isporuke prirodnog gasa sada biti zaustavljene uprkos našem ugovoru o snabdevanju“, rekao je izvršni direktor Gasuma Mika Viljanen.

„Međutim, pažljivo smo se pripremili za ovu situaciju i pod uslovom da ne dođe do poremećaja u gasnoj mreži, moći ćemo da snabdevamo gasom sve naše kupce u narednim mesecima“, rekao je on.

Većina gasa koji se koristi u Finskoj dolazi iz Rusije, ali gas čini samo oko 5% godišnje potrošnje energije.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track