Rusija preti Velikoj Britaniji recipročnim merama
Foto: Rojters

Rusija preti Velikoj Britaniji recipročnim merama

Planeta -
Moskva tražila od Londona razjašnjenje povodom pisanja Sandej tajmsa da su britanske vlasti sastavile listu sa 60 ruskih zvaničnika kojima bi mogao biti uskraćen ulazak u Veliku Britaniju

MOSKVA - Rusija je danas upozorila Veliku Britaniju da će uzvratiti recipročnim merama ako London uvede ograničenja putovanja za ruske zvaničnike koji su navodno bili umešani u smrt ruskog advokata u zatvoru. Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksander Lukaševič rekao je da je Moskva tražila od Londona razjašnjenje povodom pisanja Sandej tajmsa (Sunday Times) da su britanske vlasti sastavile listu sa 60 ruskih zvaničnika kojima bi mogao biti uskraćen ulazak u Veliku Britaniju zbog toga što su umešani u smrt advokata Sergeja Magnitskog 2009. godine.

"Očigledno, ako London uvede sankcije za ruske građanje, Rusija će reagovati na odgovarajući način u skladu s diplomatskom praksom", rekao je Lukašević. Magnitski je preminuo u zatvoru pošto mu nije bio lečen pankreatitis nakom što je uhapšen posle optužbe zvaničnika ruske vlade za korupciju. Zbog tog slučaja u junu je Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio nacrt zakona s merama protiv zvaničnika umešanih u slučaj, a Moskva je zapretila kontramerama.

Odnosi Rusije i Velike Britanije su već zategnuti zbog slučaja bivešeg pripadnika ruske tajne službe Aleksandra Litvinjenka, koji se okrenuo protiv vlasti u Kremlju. Litvinjenko je umro u bolnici u Londonu u novembru 2006. pošto je otrovan radioaktivnim polonijumom, a na samrti je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da je naručio ubistvo. Rusija je odbacila njegove kritike, ali i zahteve Londona da se izruči glavni optuženi za smrt Litvinjenka, biši službenik KGB-a Andrej Lugovoj koji je takođe negirao umešanost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja