Putin: Funkcioneri da se voze u ruskim kolima

Putin: Funkcioneri da se voze u ruskim kolima

Planeta -
Predsednik Rusije poručio da zvaničnici trebalo da kupuju automobile proizvedene isključivo u Carinskoj uniji koju čine Rusija, Belorusija i Kazahstan

MOSKVA - Ruske vlasti razmišljaju o ideji da započne proizvodnja serije luksuznih automobila za potrebe najviših ruskih zvaničnika, preneli su danas ruski mediji. Kako je obelodanio portparol kancelarije za predsedničke poslove Viktor Krekov, plan je da se napravi lista ruskih automobilskih kompanija koje bi pravile više modela za zvaničnike, uključujući i one koji bi se koristili u zvaničnim povorkama ruskih državnika.

Bivši predsednik Dmitrij Medvedev 2010. godine naložio je svojoj administraciji da ispita mogućnost oživljavanja proizvodnje limuzina u legendarnom sovjetskom proizvođaču automobila - ZiL, sa ciljem da se koriste za potrebe vladinih zvaničnika, preneo je ruski list na engleskom jeziku "Moskov tajms". Ministar odbrane Anatolij Serđukov predstavio je u decembru na sednici vlade nacrte novog ZiL-a.

Krekov je u izjavi agenciji interfaks objasnio da proizvodnja napredne verzije ZiL limuzine u tom trenutku nije bila na dnevnom redu ruskog predsednika. On je naveo da ZiL, proizvođač masivnih oklopnih vozila, ali i luksuznih oklopnih automobila za potrebe ruske diplomatije, najverovatnije neće proizvoditi novu liniju ruskih limuzina i dodao da se ispituju sve druge opcije.

Krekov je najavio da će detalji oko ovog projekta uskoro biti predstavljeni javnosti. Kao jednog od mogućih proizvođača, "Komersant" pominje rusku automobilsku grupu GAZ, koja je nekada pravila automobile za zvaničnike bivšeg SSSR-a.Ideja o luksuznim automobilima dobila je na značaju pošto je predsednik Vladimir Putin u aprilu izjavio da bi svi državni i lokalni zvaničnici trebalo da kupuju automobile proizvedene isključivo u Carinskoj uniji koju čine Rusija, Belorusija i Kazahstan.Vozni park ruskih zvaničnika trenutno čine automobili stranih kompanija - "Mercedes", ford i BMW, podseća "Komersant".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track