Jermenija: Spremni smo na rat sa Azerbejdžanom
Foto: AFP

Opasno na Kavkazu

Jermenija: Spremni smo na rat sa Azerbejdžanom

Planeta -
Baku oslobodio i unapredio u majora Ramila Safarova, koji je jermenskom oficiru odrubio glavu. Jerevan zapretio ratom, Rusija i SAD osudile postupak Azajrbedžana

MOSKVA/JEREVAN - Jermenija je danas upozorila Azerbejdžan da je "spremna na rat", dok je Rusija izrazila zabrinutost zbog odluke Bakua da pomiluje i pusti na slobodu osuđenog Azerbejdžanca koji je ubio Jermena u Mađarskoj.

Poručnik Ramil Safarov osuđen je doživotnu robiju 2006. u Mađarskoj pošto je priznao da je ubio Jermena, poručnika Gurgena Markarjana, dok su u Mađarskoj 2004. pohađali kurs stranog jezika u organizaciji NATO. Po izricanju kazne Safarov je izručen Azerbejdžanu na njeno izdržavanje zbog čega je Jermenija prekinula diplomatske odnose sa Mađarskom.

Napetost između Jermenije i Azerbejdžana je porasla kada je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev pomilovao Safarova pošto je stigao iz Mađarske i unapredio ga u čin majora, a kod kuće je dočekan kao heroj. U saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova osuđuje se puštanje na slobodu Safarova i ocenjuje da takva odluka Bakua otežava Rusiji i drugim međunarodnim posrednicima rešavanja teritorijalnog spora Jerevana i Bakua oko Nagorho Karabaha, javile su agencije.

I Bela kuća je osudila odluku o oslobođanju Safarova, dok je oko 150 demonstranata, koji su se okupili u Jerevanu tokom prošlog vikenda, zapalilo mađarsku zastavu i zahtevalo stavljanje tačke na pregovore o rešavanju teritorijalnog spora dva suseda. Tokom suđenja u Budimpešti, Safarov je naveo da je lični sukob bio u "korenu njegovih akcija" pošto je sekirom ubio Markarjana na spavanju, jer ga je, kako se branio, Jermen u nekoliko navrata provocirao i ismevao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track