KINA UZVRATILA UDARAC AMERICI I ZAPRETILA BAJDENU! Kinesko ministarstvo spoljnih poslova: Ne potcenjujte nas
Foto: Shutterstock

odgovor

KINA UZVRATILA UDARAC AMERICI I ZAPRETILA BAJDENU! Kinesko ministarstvo spoljnih poslova: Ne potcenjujte nas

Planeta -

Niko ne bi trebalo da potceni čvrstu rešenost, čvrstu volju i snažnu sposobnost kineskog naroda u odbrani nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Zvanični Peking je u ponedeljak rekao da je spreman da brani svoje nacionalne interese u vezi sa Tajvanom, oštro odgovarajući na reči američkog predsednika Džoa Bajdena da zaštiti ostrvo od bilo kakve invazije Kine, prenosi ndtv.

Kineska Komunistička partija nikada nije kontrolisala Tajvan sa samoupravom, ali na to ostrvo gleda kao na deo svoje teritorije i obećala je da će ga jednog dana zauzeti, silom ako bude potrebno.

Bajden, koji je u Tokiju kako bi se sastao sa regionalnim saveznicima, ranije u ponedeljak je upozorio da sve odlučniji stav Kine u vezi sa ostrvom ''koketira sa opasnošću'' i obećao da će braniti Tajvan od bilo kakve vojne akcije svog suseda.

Komentari su naišli na prkos u Pekingu, a portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je novinarima da je ''Tajvan neotuđivi deo kineske teritorije''.

-Pitanje Tajvana je čisto unutrašnja stvar Kine, rekao je on.

-O pitanjima koja se tiču suštinskih interesa Kine, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, Kina nema mesta za kompromis ili ustupke, dodao je.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track