LAVROV OTKRIO GEOPOLITIČKU STRATEGIJU RUSIJE Moskva očekuje pojačanu saradnju sa Kinom
Foto: EPA / Yuri Kochetkov

ministar spoljnih poslova rusije razgovarao sa srednjoškolcima

LAVROV OTKRIO GEOPOLITIČKU STRATEGIJU RUSIJE Moskva očekuje pojačanu saradnju sa Kinom

Planeta -

Moskva očekuje pojačanu ekonomsku saradnju sa Kinom pošto Zapad zauzima sve više diktatorski stav, izjavio je u ponedeljak ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Rusija namerava da gradi odnose sa nezavisnim zemljama i odlučiće kako da se nosi sa Zapadom ako i kada se prizovu pameti. Sada kada Zapad zauzima poziciju diktatora, naše ekonomske veze sa Kinom će rasti još brže, rekao je Lavrov učenicima u Primakovskoj školi, elitnoj moskovskoj srednjoj školi koja nosi ime jednog od njegovih prethodnika, prenosi RT.

- Pored direktnog prihoda u trezor, ovo će nam dati priliku da realizujemo planove za razvoj Dalekog istoka i istočnog Sibira. Tamo je koncentrisana većina projekata sa Kinom. Ovo je prilika da svoj potencijal ostvarimo u oblasti visoke tehnologije, uključujući nuklearnu energiju, ali i u nizu drugih oblasti, dodao je on.

Lavrov je govorio na ''100 pitanja za lidera'', tradicionalnoj manifestaciji koju je organizovala Moskovska akademija koja nosi ime Jevgenija Primakova, koji je bio ministar spoljnih poslova od 1996. do 1998., a potom i premijer.

Govoreći o tekućim pitanjima vezanim za Ukrajinu, Lavrov je rekao da je Moskva pokušala da reši krizu u Donbasu, ali da se Zapad samo pretvarao da mu je stalo do pregovora, i umesto toga ''ohrabrovao je arogantnu poziciju kijevskog režima''.

Sada Zapad 'besno reaguje' na što Rusija brani svoje 'apsolutno legitimne, fundamentalne interese', rekao je Lavrov.

Zapadni lideri izjavljuju da moraju da ''pobede Rusiju'' ili će učiniti da Rusija ''izgubi na bojnom polju'', bez razumevanja istorije ili prirode Rusije, dodao je on.

Kako je rekao, uveren je da će se sve ovo na kraju završiti.

-Zapad će na kraju prepoznati realnost na terenu. Biće prinuđen da prizna da ne može stalno nekažnjeno da napada vitalne interese Rusije – ili Rusa, gde god da žive. Ako i kada Zapad dođe sebi i poželi da ponudi nešto u smislu obnavljanja odnosa, Rusija će ozbiljno razmisliti da li će nam to trebati ili ne, rekao je ministar spoljnih poslova srednjoškolcima.

- Moskva ne sprovodi samo strategiju supstitucije uvoza kao odgovor na antiruske sankcije, već mora da na bilo koji način prestane da zavisi od isporuke bilo čega sa Zapada i da se osloni na sopstvene sposobnosti i one zemlje koje su dokazale njihovu pouzdanost i deluju nezavisno, objasnio je Lavrov.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track