PREMINUO DIZAJNER ZVEZDE SMRTI: Odlazak konceptualnog umetnika koji je osmislio čuvenu letelicu iz Ratova zvezda, pratio Apolo 11
Foto: Printscreen/YouTube

odlazak umetnika

PREMINUO DIZAJNER ZVEZDE SMRTI: Odlazak konceptualnog umetnika koji je osmislio čuvenu letelicu iz Ratova zvezda, pratio Apolo 11

Planeta -

Preminuo Kolin Kantvel

0400004848, Kolin Kantvel
foto: Barry Brown / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Kolin Kantvel, konceptualni umetnik koji je dizajnirao brojne svemirske letelice u serijalu "Ratovi zvezda", uključujući Zvezdu smrti i Iks-vingove, preminuo je u 90. godini.

Njegova višegodišnja partnerka, Sijera Dal, potvrdila je njegovu smrt za Holivud riporter, navodeći da je Kantvel preminuo u svojoj kući u Koloradu u subotu.

Osim što je dizajnirao i konstruisao prototipove letelica za filmove Džordža Lukasa, Kantvel je takođe radio na brojnim holivudskim produkcijama tokom svoje karijere i čak je pomagao u emitovanju sletanja Apola 11 na Mesec 1969. dok je radio za NASA.

X-wing
foto: Printscreen/YouTube

Rođen u San Francisku 1932. godine, Kantvel je pohađao Univerzitet Kalifornije u Los Anđelesu gde je, prema biografiji objavljenoj na njegovoj veb stranici, insistirao na uvođenju smera za animaciju i postao prvi student sa diplomom iz animacije.

Nakon toga, renomirani arhitekta Frenk Lojd Rajt ga je lično pozvao da se upiše u njegovu Arhitektonsku školu, pošto je Kantvel impresionirao Rajta svojim dizajnom zgrada.

Veliki ljubitelj svemira, Kantvel je radio u NASA Laboratoriji za mlazni pogon 1960ih, kreirajući obrazovne programe o nedavnim dešavanjima u istraživanju svemira za širu javnost.

Nil Armstrong, Mesec, sletanje na Mesec, Apolo 11
foto: EPA/NASA

Godine 1969. Kantvel je učestvovao u emitovanju istorijskog sletanja Apola 11 na Mesec, radeći na komunikacijskoj liniji između NASA-e i astronauta, dobijajući ažurirane informacije koje je davao novinaru Volteru Kronkajtu, koji je prenosio ovaj događaj.

Njegova ljubav prema svemiru i arhitekturi ga je na kraju odvela u Holivud, gde je počeo radeći specijalne efekte za Kjubrikovu "2001: Odiseja u svemoiru" dobio svoj prvi filmski kredit radeći na specijalnim fotografskim efektima za film Stenlija Kjubrika '2001: Odiseja u svemiru' (1968) i pomogao u stvaranju dramatične uvodne scene filma - "zora čoveka".

zora čoveka
foto: Printscreen/YouTube

Nakon toga, režiser "Ratova zvezda“ Džordž Lukas ga je angažovao da kreira početne modele za originalni film iz 1977. Kantvel je osmislio izgled Iks-Vinga, TIE lovca, Lend spidera, Star destrojera i Zvezde smrti. Takođe je kreirao prvi prototip za Milenijumski soko, koji je na kraju korišćen kao Tantive IV - brod na kome Leja pokušava da pobegne od Darta Vejdera na početku prvog filma.

Kantvel je radio i sa Stivenom Spilbergom na filmu "Bliski susret treće vrste“ (1977) i na "Ratnim igrama“ Džona Badama (1983), a takođe je napisao dva naučno-fantastična romana, "CoreFires 1" i "CoreFires 2".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track