OPREZNO ALI BEZ PANIKE: SZO potvrdio 131 slučaj majmunskih boginja van Afrike, tvrdi da nema razloga za strah
Foto: Pavlo Gonchar / Zuma Press / Profimedia

neobična epidemija

OPREZNO ALI BEZ PANIKE: SZO potvrdio 131 slučaj majmunskih boginja van Afrike, tvrdi da nema razloga za strah

Planeta -

Majmunske boginje su obično blaga virusna infekcija koja je endemična u delovima zapadne i centralne Afrike.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je pojave prvog slučaja zaraze van Afrike 7. maja do sada potvrđen 131 slučaj majmunskih boginja i 106 sumnjivih slučajeva.

Zvaničnici tvrde da je epidemija "obuzdana".

Uprkos tome što je neobilna, epidemija je "obuzdana" i ograničena, saopšteno je iz SZO.

Majmunske boginje su obično blaga virusna infekcija koja je endemična u delovima zapadne i centralne Afrike. Širi se uglavnom bliskim kontaktom, a do izbijanja epidemije, majmunske boginje retko su se pojavljivale u drugim delovima sveta. Većina nedavnih slučajeva zabeležena je u Evropi.

Silvi Briand, direktorka Odeljenja za globalnu pripremu za infekcije SZO kaže da još jasno jesu li slučajevi "vrh ledenog brega" ili je već prošao vrhunac prenosa.

Briand je u govoru na Svetskoj zdravstvenoj skupštini u Ženevi ponovila stav SZO da je malo verovatno da je virus mutirao, ali je napomenula da je prenos možda podstaknut promenom ljudskog ponašanja, naročito jer se ljudi sve više druže nakon ukidanja ograničenja protiv kovida-19 u celom svetu.

Mnogi slučajevi, ali ne svi, zabeleženi su kod muškaraca koji imaju polne odnose s muškarcima, a Briand je istakla da je posebno važno pokušati da se spreči prenošenje majmunskih boginja polnim putem.

Simptomi uključuju groznicu i karakterističan kvrgavi osip. Zapadnoafrički soj majmunskih boginja, identifikovan u trenutnoj epidemiji, ima stopu smrtnosti od otprilike jedan posto.

Iako je rekla da epidemija "nije normalna", Briand je naglasila da je "obuzdana". Dostupne su vakcine i terapije.

"Nemojmo od muve praviti slona", rekla je ona.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track