POLJSKA RAZOČARANO ČEKA LEOPARDE NAKON ŠTO JE POSLALA UKRAJINI TENKOVE IZ VREMENA SSSR: Nemačka se drži obećanja ali sporo!
Foto: EPA / Sascha Steinbach

nije jednostavno

POLJSKA RAZOČARANO ČEKA LEOPARDE NAKON ŠTO JE POSLALA UKRAJINI TENKOVE IZ VREMENA SSSR: Nemačka se drži obećanja ali sporo!

Planeta -

Nemačka je danas demantovala sugestije da odustaje od obećanja da će Poljskoj obezbediti tenkove kako bi nadoknadila one koje je Varšava isporučila Ukrajini.

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je da je "veoma razočaran" što Berlin nije ispunio obećanje o isporuci tenkova Leopard Poljskoj.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je, nakon današnjeg sastanka sa poljskim kolegom u Berlinu, rekla da se o tom pitanju razgovaralo kako bi se rešili nesporazumi.

Ona je rekla da Nemačka ne može da isporuči teško naoružanje "pritiskom na dugme" jer postoje brojna pitanja koja treba razmotriti, ne samo pitanje da li je oružje zaista dostupno.

Ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau rekao je da njegova zemlja žali što situacija u vezi sa isporukom oružja Ukrajini "nije tako dinamična" kao što se očekivalo.

Poljska je Ukrajini dala tenkove T-72 sovjetskog dizajna sa očekivanjem da će NATO, SAD i Nemačka nadoknaditi donirano.

Nemačka je pristala na nekoliko sličnih kružnih razmena sa savezničkim zemljama kao što su Slovenija i Češka, koje zauzvrat šalju starije tenkove iz sovjetskog doba u Ukrajinu.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Sascha Steinbach

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track