Najnovije vesti

DŽONSON JE PRVI BRITANSKI PREMIJER KOJI JE ZVANIČNO PREKRŠIO ZAKON: Prihvatam punu odgovornost, ali je vreme da nastavmo dalje!
Foto: EPA / Andy Rain

korona žurke

DŽONSON JE PRVI BRITANSKI PREMIJER KOJI JE ZVANIČNO PREKRŠIO ZAKON: Prihvatam punu odgovornost, ali je vreme da nastavmo dalje!

Planeta
16:09h

Britanski premijer Boris Džonson odgovorio je danas na izveštaj istrage o žurkama u službenim prostorijama tokom zabrane kretanja zbog korona virusa, na kojima je prisustvovao, i rekao da prihvata "punu odgovornost za sve što se desilo".

Džonson je ipak insistirao na tome da nije svesno prekšio nijedno pravilo i odbacio zahteve političkih protivnika da podnese ostavku. On je rekao da se oseća "postiđeno" i da je "naučio lekciju", ali da je vreme da se "nastavi dalje" i da se fokusira na državne prioritete.

Danas je objavljen izveštaj istrage o žurkama Džonsona i njegovog osoblja tokom karantina. Viša državna službenica Su Grej, koja je vodila istragu, navela je da "tim višeg vođstva... mora da snosi odgovornost" za ponašanje koje dopušta da se kršenje pravila dešava.

Grej je istažila 16 okupljanja na kojima su prisustvovali Džonson i njegovo osoblje tokom 2020. i 2021. godine, u vreme kada je ljudima u Velikoj Britaniji bilo zabranjeno kretanje zbog mera protiv korona virusa.

Nakon odvojene policijske istrage u vezi sa žurkama, kažnjene su 83 osobe, uključujući i Džonsona. On je prvi premijer Velike Britanije koji je prekršio zakon tokom obavljanja funkcije.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Andy Rain

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track