RUSKA VOJSKA ZAUZELA 90 ODSTO DONBASA Žestoke bitke za nekoliko gradova i naselja! Obruč se steže oko 6 brigada!
Foto: Shutterstock

Analiza

RUSKA VOJSKA ZAUZELA 90 ODSTO DONBASA Žestoke bitke za nekoliko gradova i naselja! Obruč se steže oko 6 brigada!

Planeta -

Ruska vojska nastavlja ofanzivu u Donbasu i Lugansku i trenutno skoro 90 posto te teritorije u administrativnim granicama se nalazi pod kontrolom snaga te vojske koje zajedno sa snagama Milicije DNR i NR nastupa se prema Slavjansku, Ustinovku, Kamiševah i Vurbovku.

Od ranog jutra ruska vojska na severu Harkovske oblasti nastavlja sukob za naselje Ternova, dok snage ruske vojske su napali na ciljeve u Harkovu i okolini.

Na Limanskom pravcu ruska vojska je preuzela kontrolu nad tim gradom. Ukrajinske jedinice su poterane sa južne periferije tog grada i u toku je eliminacija zaostalih džepova odbrane, gde se pruža otpor.

S treće strane ruska vojska krenula je u ofanzivu u oblasti Bogorodičnog, dok ukrajinska vojska prebacujue sveža pojačanja u rejon Krasnopolja i Doline.

Donbas, Rusija, tenkovi, ruska vojska
foto: Printscreen

U Severodonjecku se vode borbe u urbanim sredinama. Severno od Toškovke, jedinice Narodne milicije DNR se bore za Ustinovku, asukobi se vode u Kamiševahu i Vrubovki. Zapadno od Popasne, snage ruske vojske se kreću ka Bahmutu (Artemovsk). Zauzeta su naselja Mednaja ruda i Vozroždenije, nastavlja se juriš na Pilipčatino i Novoluganski. I na ovom pravcu ukrajinska vojska prebacila je kao pojačanje 10. gardijsku brigadu prema Bahmutu.

Trenutno glavna meta tokom ovih nastupanja je opkoljavanje u regionu Donbasa sledećih jednica ukrajinske vojske 17. tenkovske, 58, motorizovane pešadijske brigade, kao i 111. i 118. brigade Teritorijalne odbrane Ukrajine i nacionalnog bataoljna "Donbas". U ovoj zoni se nalazi i 15. puk Nacionalne garde Ukrajine.

Prema operativnim planovima koji se navodecilj je da u nardne dve nedelje plus-minus jedan ili dva dana se završi sa opkoljavanjem ovih snga i da početkom i najkasnije do sredine juna započne treća faza u nastupanju ruske vojske u ratnim operacijama u Ukrajini.

Naime, ukrajinski obaveštajci prema informacijama ukrajinske vojne obaveštajne službe, koje je saopštio portparol Vadim Skibicki, Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane saopštila je da je ruska vojska počela da gradi treću liniju odbrane na jugu Ukrajine. Prema Skibickom, to ukazuje na to da Rusija namerava da se konsoliduje na ovim teritorijama na duže vreme.

Kako je saopštila ukrajinska obaveštajna služba, u toku je izgradnja dodatnih vojnih utvrđenja u okviru kampanje za premeštanje ruskih trupa sa teritorije poluostrva Krim, odakle dolaze iz Ruske Federacije. Generalna obaveštajna uprava Ukrajine saopštava da su u ovoj oblasti već koncentrisane velike snage ne samo kopnenih već i pomorskih snaga, kao i vazduhoplovstva Ruske Federacije.

„Pripremaju se odgovarajući inženjerski objekti, a grade se ne samo prva i druga, već i treća linija odbrane, što ukazuje da se govori o mogućnosti da Ruska Federacija želi da ostane duže. Upravo ovi vojni aspekti – vojni pokazatelji – ukazuju na nameru Rusije da zadrži ove teritorije, otkriva Skibicki.

Prema podacima ukrajinskih obaveštajnih službi, u Hersonskoj oblasti i na teritoriji Zaporožja, koju kontrolišu ruske oružane snage, ruske trupe se ponovo ujedinjuju i jačaju. Istovremeno, ruska vojska aktivno uspostavlja logističke lance i kreira sistem kontrole koristeći železnicu, kao i, prenosi Skibicki, „zauzete luke i aerodrome direktno u Melitopolju“.

Donbas
foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

S druge strane, šef pres-centra snaga bezbednosti i odbrane Operativne komande „Jug“ Oružanih snaga Ukrajine Natalija Gumenjuk rekla je tokom sastanka da je Odesa sledeća prioritetna meta ruskih trupa.

Naime već nekoliko dana sa pravca Crnog mora ka Odeskom džepu figurira veća borbena grupa površinskih plovila Crnomorske flote sastavljena od desantnih brodova i raketnih fregata. Ukrajinska vojska pretpostavlja da će glavna meta biti rečno-morska luka Reni, sa čijim zauzimanjem Rusija bi izbila na granicu sa Rumunijom i stavila pod kontrolu Sulinski kanal i izlaz prema reci Dunav.

S druge strane i ukrajinska vojska se već duže vreme utvrđuje u Zapadnoj Ukrajini i priprema odbramneu liniju sličnu onoj koja je postojala u Donbasu sastavljena od niza betonskih i rovovskih fortifikacija. Inače ova informacija pojavila se sredinom aprila meseca i ukazuje da ukrajinska vojska planira da brani ovaj potez zapadno od reke Dnjepar u slučaju da ne dođe do strateškog preokreta na istoku u korist vlasti u Kijevu.

Inače sveobuhvatna analiza ukrajinske vojske iz aprila meseca ove godine ukazivala je da će ruska vojska do kraja maja da uništi ukrajinsku grupaciju u Donbasu, kao i da toliko mogu da izdrže snage u Nikolajevskoj i Hersonskoj oblasti, koja je inače cela pala u ruke ruske vojske.

Zato je ukrajinski generalštab Zelenskog savetovao da se na istok ne šalju jake vojne snage nego da se one zadrže u centralnom delu zemlje kako bi se sprečilo napredovanje ruske vojske dalje i da se nova odbrambena linija formira u Kijevskoj regiji i južno od nje.

Zbog toga se i novoprimljena količina vojne opreme sa zapada i dalje zadržava južnom i centralnom delu zemlje, ali i u Lavovoskoj oblasti da bi zadržala ruske snage i u slučaju strateškog preokreta mogle da se formiraju čak 5 kompletnih brigada oklopnih i mehanizovanih koje bi zadale odlučujući udar ruskoj vojsci.

Kurir.rs/A.Mlakar

Bonus video:

07:13

DONBAS JE NAJVEĆI KAMEN SPOTICANJA! Trapara otkrio mogući kompromis rata u Ukrajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track