SERGEJ LAVROV: Naši zapadni prijatelji imaju mnogo fobija, mnogo kompleksa!
Foto: EPA / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

direktno

SERGEJ LAVROV: Naši zapadni prijatelji imaju mnogo fobija, mnogo kompleksa!

Planeta -

Zapadni lideri veruju da su izuzetni i vođeni su obmanama veličine i iracionalnim strahovima, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u sredu u intervjuu za RT Arabik.

„Znamo da naši zapadni prijatelji imaju mnogo fobija, mnogo kompleksa. Oni imaju kompleks superiornosti, kompleks nepogrešivosti, a verujem da imaju i neku paranoju“, rekao je Lavrov.

„Svaki proces koji ne uključuje Zapad, koji Zapad ne kontroliše, oni doživljavaju kao opoziciju, izazov svojoj dominaciji“, objasnio je on, misleći na različite regionalne ekonomske integracione grupe i organizacije u kojima Rusija učestvuje. „Krajnje je vreme da bi oni odbacili ovu naviku."

Ove primedbe su usledile dok je Lavrov branio protivljenje Moskve SAD i njenim saveznicima, koje Rusija optužuje da nameću svoju volju drugim nacijama neprijatnim metodama. Težnja da se Rusija kazni ekonomskim sankcijama i diplomatskom izolacijom kao odgovor na napad na Ukrajinu, u koji Vašington želi da upiše ceo svet, najnoviji je primer, rekao je najviši ruski diplomata.

„Drskost anglosaksonskog saveza nema granica i svaki dan nalazimo potvrdu za to“, rekao je on. „Zapad svakog dana šalje svoje izaslanike i emisare u svaku prestonicu bez izuzetka... da postavljaju ultimatume i ucenjuju".

Rusija sa zadovoljstvom vidi da se većina nacija u Aziji, Africi i Latinskoj Americi odupire pritiscima, rekao je Lavrov. „Te nacije ne žele da kompromituju svoje nacionalno dostojanstvo i jure okolo kao dečaci sluge koji obavljaju poslove u ime [Zapada]“, rekao je on.

Njihov stav nije ništa novo i predstavlja modernu verziju evropskog kolonijalizma, rekao je Lavrov. Na sreću, istorija favorizuje multilateralnu budućnost sveta, pa zapadne nacije koje pokušavaju da sačuvaju svoj dominantni status deluju protiv prirodnog napretka čovečanstva, smatra on.

Osećaj Zapada da ima pravo da radi sa svetom onako kako mu odgovara često ima katastrofalne posledice, rekao je Lavrov. To je bio slučaj sa Jugoslavijom 1990-ih, koja je uništena kada su SAD odlučile da to zahtevaju njeni interesi, sa Irakom 2003. godine, kada su SAD koristile lažne izgovore za invaziju na tu zemlju, i sa Libijom 2011, rekao je Lavrov.

„Naravno, bilo je autoritarnih režima i u Iraku i u Libiji, ali tamo nije bilo terorista. Nije bilo stalnih borbi i vojnih provokacija“, istakao je on.

„To je mentalitet zapadnih država. Veruju da njihova bezbednost zavisi od celog sveta i da zato treba da vladaju svetom“, dodao je on.

Tekuća kriza u Ukrajini proizilazi iz istog osnovnog uzroka, a to je zanemarivanje ruske nacionalne bezbednosti Zapada, rekao je Lavrov. Ona je decenijama jednostavno ignorisala primedbe Moskve protiv proširenja NATO-a u Evropi, gurajući Moskvu ka vojnoj opciji za obuzdavanje pretnje, rekao je on.

Rusija je napala Ukrajinu krajem februara, nakon neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske osmišljeni su da otcepljenim regionima daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao od Ukrajine da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track