ŠTA SE KRIJE IZA NAPETOSTI MAĐARSKE I EU! Stručnjaci upozoravaju: U NAREDNIH MESEC DANA MOŽEMO OČEKIVATI SAMO JEDNO
Foto: Shutterstock

ukrajinska KRIZA

ŠTA SE KRIJE IZA NAPETOSTI MAĐARSKE I EU! Stručnjaci upozoravaju: U NAREDNIH MESEC DANA MOŽEMO OČEKIVATI SAMO JEDNO

Planeta -

Savetnca ukrajinskog ministra energetike Jelena Zerkalj izjavila je da Kijev ima polugu za pritisak na Budimpeštu a to je cev naftovoda „Družba“ koja ide preko ukrajinske teritorije u Mađarsku i sa kojim bi, kako kaže, „moglo nešto da se desi“.

Zerkalj smatra da je Mađarska iskoristila situaciju u Ukrajini i da je praktično pribegla ucenjivanju EU.

- U rukama Ukrajine je odlična poluga – naftovod ‘Družba’ - rekla je ona na Kijevskom formu o bezbednosti i podsetila da odvojena cev naftovoda ide u Mađarsku i da bi s njom nešto moglo da se desi.

Prema njenom mišljenju, tako nešto bi bilo umesno, ali u rukama predsednika i vlade je da rešavaju politička pitanja, da li zaista želimo da razgovaramo sa premijerom Viktorom Orbanom jezikom koji razume i koji nameće Uniji ili još nismo spremni na to.

ukrajina Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Mađarska, podsetimo, od danas uvodi i zabranu točenja goriva u vozila stranih registarskih oznaka po povlašćenim cenama.

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, Gergelj Guljaš saopštio je posle sednice mađarske vlade u četvrtak da je od petka zabranjeno točenje goriva u vozila stranih registarskih oznaka po povlašćenim cenama.

- Granične benzinske pumpe služe benzinskom turizmu i tamo vidimo zloupotrebe - rekao je Guljaš, obrazlažući odluku, a prenosi hvg.hu.

Podsetimo, povlašćena cena benzina u Mađarskoj od početka rata u Ukrajini je nešto oko 1 evro po litru,

Prof. dr Dragana Mitrović sa Fakulteta političkih nauka i Draško Aćimović, karijerni diplomata, komentarisali su poslednja dešavanja u Mađarskoj kao i njihov odnos sa EU.

Evo kako karijerni diplomata vidi trenutnu situaciju u Mađarskoj:

01:01

Stručnjaci upozoravaju da Mađarsko ucenjivanje EU U NAREDNIH MESEC DANA MOŽE DONETI SAMO OVO

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:14

TELO AZOVCA LEŽALO MESEC DANA, MOLILA ME JE DA GA SKLONIM! Ratni izveštač iz Donbasa detaljno opisao APOKALIPTIČNE SCENE RATA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track