CNN O NAVODNIM RUSKIM LOGORIMA ZA UKRAJINCE: U Sibir šalju prisilno deportovane, a vode ih ruski obaveštajci! VIDEO
Foto: Cefoto / Alamy / Alamy / Profimedia

nepotvrđeno

CNN O NAVODNIM RUSKIM LOGORIMA ZA UKRAJINCE: U Sibir šalju prisilno deportovane, a vode ih ruski obaveštajci! VIDEO

Planeta -

Stotine hiljada Ukrajinaca procesuirano je kroz niz ruskih „filtracionih logora“ u istočnoj Ukrajini i poslato u Rusiju u okviru sistematizovanog programa prisilnog uklanjanja, prema četiri izvora upoznata sa najnovijim zapadnim obaveštajnim podacima -- procena je daleko veća nego što su američki zvaničnici javno obelodanili, prenosi Si-En-En.

Nakon što su zatočeni u kampovima kojima upravljaju ruski obaveštajni zvaničnici, mnogi Ukrajinci bivaju prisilno premešteni u ekonomski depresivna područja u Rusiji, u nekim slučajevima hiljadama kilometara od svojih domova, i često ostavljeni bez načina da se vrate, rekli su izvori.

Iako su neki Ukrajinci dobrovoljno ušli u logore za filtriranje kako bi pokušali da pobegnu od borbi ulaskom u Rusiju, mnogi su protiv svoje volje uzeti na kontrolnim punktovima i u skloništima. Nakon što su u logorima u proseku proveli oko tri nedelje -- gde izvori i očevici kažu da ih drže u neljudskim uslovima, ispituju i ponekad muče -- neki se šalju preko granice u Rusiju i dobijaju državnu dokumentaciju.

Sa kontrolnih punktova u Rostovu i drugim ruskim gradovima, mnogi Ukrajinci bivaju potom premešteni u udaljene krajeve širom Rusije, rekli su izvori. U nekim slučajevima, Ukrajinci su poslati na ostrvo Sahalin, udaljenu raju u Tihom okeanu na dalekom istoku Rusije -- 16.000 kilometara od ukrajinske granice. Ako budu imali sreće, kažu izvori za Si-En-En, Rusija će obezbediti smeštaj u stambenim oblastima i možda rusku SIM karticu i malu količinu novca.

Drugi su jednostavno ostavljeni bez ičega i od njih se očekuje da prežive sami. I dalje su drugi Ukrajinci zaglavljeni u filtracionim kampovima unutar Rusije, blizu svojih domova, bez načina da odu, dodaju drugi izvori.

Uzeto zajedno, izveštaji zapadnih obaveštajnih službi koje su opisali izvori CNN-a nude nove detalje koji prevazilaze pojedinačne iskaze očevidaca iz regiona i daju uznemirujuću sliku sveobuhvatnog procesa preseljenja.

Kampovima i centrima za obradu u Rusiji uglavnom upravlja FSB, ruska obaveštajna agencija odgovorna za operacije Moskve u Ukrajini, prema tri izvora upoznata sa zapadnim i američkim obaveštajnim službama. Pre nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, zapadne obaveštajne službe su procenile da ta agencija planira da uspostavi i vodi sistem filtracionih logora za ubijanje politički nepoželjnih Ukrajinaca, a ostatak otpremi Rusiji, prema dva izvora upoznata sa procenama.

Uslovi u logorima su užasni, kažu izvori i očevici. Oni koji prežive proces filtracije i rasuti su po Rusiji suočavaju se sa odisejskim putovanjem da se vrate kući. Neki su uspeli da pređu granicu u Gruziju, Belorusiju ili Estoniju. Ali drugi su verovatno zaglavljeni, hiljadama kilometara od kuće, bez pasoša, bez finansijskih sredstava i sa malo opcija, kažu izvori.

Prema jednom izvoru upućenom u zapadne obaveštajne službe, većina Ukrajinaca koji se šalju preko granice su žene, deca i starci. Ali ne šalju se svi Ukrajinci koji prolaze kroz proces filtracije u okupiranoj Ukrajini u Rusiju.

Neki nestaju bez traga. Drugi čame u kampovima na teritoriji Ukrajine, prema izveštaju koji je Hjuman rajts voč još uvek radi.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track