PRIPREME ZA NAJGORI SCENARIO: Britanske vlasti upozoravaju na moguća isključenja struje tokom zime
Foto: EPA / Andy Rain

rat i posledice

PRIPREME ZA NAJGORI SCENARIO: Britanske vlasti upozoravaju na moguća isključenja struje tokom zime

Planeta -

Ministri britanske administracije upozoreni su na eventualne prekide u dovodu električne energije za skoro šest miliona domaćinstava tokom ove zime.

Kako piše britanski Tajms, vlasti rade na izradi najtežeg scenarija kojim se predviđaju prekidi struje, ukoliko bi Rusija prekinula dodatne isporuke gasa u EU.

"Ograničenja bi mogla biti uvedena na industrijsku upotrebu gasa, uključujući elektrana na gasni pogon što bi dovelo do prekida u dovodu električne energije a za šest miliona domaćinstava isporuka bi bila racionalizovana ograničenjima koja bi trajala i duže od mjesec dana, uglavnom ujutro i uveče", piše Tajms, pozivajući se na dokument britanskog parlamenta.

Ministarstvo za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju saopštilo je da Britanija nema problema sa isporukama gasa ili električne energije i da je administracija u potpunosti spremna za bilo kakva dešavanja, čak i najekstremnija i najnevjerovatnija.

Britanska vlada je saopštila danas da će neke elektrane na ugalj, koje je trebalo da budu zatvorene kasnije ove godine, možda morati da ostanu otvorene kako bi se obezbedilo snabdevanje elektrčnom energijom iduće zime.

Zemlje širom Evrope prave planove za vanredne situacije u slučaju da dođe do velikih poremećaja s isporukama ruskog gasa nakon napada Moskve na Ukrajinu, pri čemu u ukupnom evropskom uvozu gasa Rusija ima udeo od oko 40 posto.

"U svetlu nelegalne invazije Rusije na Ukrajinu, sasvim je opravdano da istražimo širok spektar opcija za dalje jačanje naše energetske bezbednosti i domaće ponude", naveo je portparol vlade.

Britanija dobija oko 50 procenata svoje električne energije iz elektrana na gas. Iako Rusija učestvuje samo sa oko četiri procenta u pokrivanju britanskih potreba za gasom, eventualni veći poremećaj u snabdevanju bi uticao na cene u Evropi i otežao Britaniji da obezbedi gas od drugih dobavljača.

Mada ponuda gasa ne manjka, možda ćemo morati da stavimo na raspolaganje naše preostale elektrane na ugalj kako bismo obezbedili dodatnu rezervnu struju sledeće zime ukoliko bude potrebno, dodao je vladin portparol.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track