EU DANAS O EMBARGU NA RUSKU NAFTU: Posle teških pregovora Borelj očekuje se da će novi paket sankcija biti usvojen
Foto: Shutterstock

rat i posledice

EU DANAS O EMBARGU NA RUSKU NAFTU: Posle teških pregovora Borelj očekuje se da će novi paket sankcija biti usvojen

Planeta -

Članice EU trebalo bi da postignu sporazum o novom paketu sankcija protiv Rusije uključujući i ograničenja na uvoz ruske nafte, rekao je danas šef evropske diplomatije Josep Borelj.

"Moramo jednoglasno da odlučimo. Bilo je teških pregovora juče popodne kao i ovog jutra. Mislim da ćemo danas posle podne moći da ponudimo sporazum liderima država članica", rekao je Borelj za Frans info.

Vlade zemalja članica EU nisu uspele u nedelju da postignu dogovor o embargu na rusku naftu.

Na pitanje da li bi plan EU mogao da propadne zbog protivljenja Mađarske i drugih istočnoevropskih zemalja, Borelj je odgovorio: "Ne, ne mislim tako ... na kraju će biti sporazuma."

Na osnovu predloga, o kom se sinoć raspravljalo u Briselu, do kraja godine bila bi zabranjena ruska nafta koja se u EU uvozi morem. To znači da se embargo ne bi odnosio na naftu koja naftovodom Družba stiže u Mađarsku, Slovačku i Češku.

Uzeli smo u obzir pojedine okolnosti svih članica Unije, rekao je Borelj i dodao da će rešenje na nivou EU dati trima zemljama "više vremena da se prilagode".

Predlog da se uvoz nafte koja se dostavlja naftovodom izuzme iz zabrane uvoza predstavlja dobar pristup, ali su Mađarskoj potrebne garancije da će imati osiguran uvoz nafte u slučaju incidenta s naftovodom Družba, izjavio je u mađarski premijer Viktor Orban.

“Predlog da se naftovod izuzme iz embarga predstavlja dobar pristup, ali nije dovoljan. Mađarskoj trebaju garancije da će imati alternativni pravac snabdevanja u slučaju nekog incidenta s naftovodom u Ukrajini”, rekao je Orban pre početka samita lidera država članica EU u Briselu.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja