PUTIN POSLE RAZGOVORA SA ERDOGANOM: Rusija spremna da omogući izvoz žitarica iz Ukrajine
Foto: JALAA MAREY / AFP / Profimedia

hrana

PUTIN POSLE RAZGOVORA SA ERDOGANOM: Rusija spremna da omogući izvoz žitarica iz Ukrajine

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija spremna da omogući nesmetan izvoz žitarica iz ukrajinskih luka u koordinaciji s Turskom.

Rusija i Ukrajina zajedno izvoze 29 posto svetskih žitarica, većinom putem Crnog mora, kao i 80 posto suncokretovog ulja. Ukrajina je i veliki izvoznik kukuruza.

Kako je saopšteno iz Kremlja posle razgovora Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, ruski predsednik je u razgovoru sa turskim kolegom ponovio da Rusija može da izveze značajne količine đubriva i hrane ako se ukinu sankcije protiv Moskve.

"Tokom rasprave o situaciji u Ukrajini naglasak je bio na obezbeđivanjuu sigurne navigacije u Crnom i Azovskom moru i eliminaciji pretnji mina u tim vodama“, saopštio je Kremlj.

"Vladimir Putin je naglasio spremnost ruske strane da omogući nesmetan morski prevoz dobara u koordinaciji sa turskim partnerima. To se odnosi i na izvoz žitarica iz ukrajinskih luka“, dodaje se u saopštenju.

Rat u Ukrajini poremetio je tržište žitarica.Moskva ove godine očekuje rekordan prinos će se izvoziti iz ruskih crnomorskih luka dok vojska te zemlje blokira one ukrajinske.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track