BAJDEN DEMANTOVAO KIJEV: SAD neće Ukrajini poslati raketne sisteme koji mogu da stignu do Rusije VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

zamor ukrajinom?

BAJDEN DEMANTOVAO KIJEV: SAD neće Ukrajini poslati raketne sisteme koji mogu da stignu do Rusije VIDEO

Planeta -

Sjedinjene Države neće poslati Ukrajini raketne sisteme koji bi mogli da "dobace" do Rusije, rekao je u ponedeljak američki predsednik Džo Bajden.

Bajden je dao tu izjavu nakon što su se iz Ukrajine pojavili izveštaji da se njegova administracija sprema da posašlje napredne raketne sisteme dugog dometa Kijevu za borbu protiv ruskih trupa.

"Nećemo poslati raketne sisteme u Ukrajinu" koji mogu da pogode mete u Rusiji, rekao je Bajden novinarima po povratku u Belu kuću.

Ukrajinski zvaničnici tražili su sistem većeg dometa - višecevni raketni sistem MLRS koji može da ispali niz raketa kilometrima daleko.

Brojni američki mediji, uključujući i CNN i Vašingron post, preneli su prošle nedelje da je Bajdenova administracija sklona da pošalje i laki višecevni raketni sistem HIMARS, kao deo većeg vojnog paketa pomoći Ukrajini.

Ukrajinska vlada pozvala je Zapad da joj pošalje više oružja dugog dometa kako bi u četvrtom mesecu ratovanja okrenuli tok rata u svoju korist.

Zamenik predsednika ruskog Saveta za bezbednost Dmitrij Medvedev nazvao je "racionalnom" odluku Vašingona da Ukrajini ne pošalje sisteme koji mogu da dosegnu do Rusije.

Ukrajinski zvaničnici se još nisu oglasili ovim povodom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track