NE ODUSTAJE LAKO A JOŠ TEŽE PRIHVATA PORAZ: Direktor CIA važi za "putinologa" i sad upozorava na stanje uma ruskog lidera
Foto: EPA / ALEXEI DANICHEV / KREMLIN POOL, EPA-EFE/Tom Williams / POOL

rat u ukrajini

NE ODUSTAJE LAKO A JOŠ TEŽE PRIHVATA PORAZ: Direktor CIA važi za "putinologa" i sad upozorava na stanje uma ruskog lidera

Planeta -

Iako pola Vašingtona pomno prati i analizira svaki korak i potez ruskog lidera Vladimira Putina, kada to uradi direktor DIA Vilijam Berns, njegove reči imaju posebnu težinu budući da on, kao karijerni diplomata, dobro poznaje ruskog predsednika.

Putin je oličenje "posebne ruske kombinacije kvaliteta: arogantan, razdražljiv, ljut i nesiguran", naveo je jednom direktor CIA i dodao da je šef Kremlja "apostol osvete".

Berns takođe veruje da Putin ne samo što neće odustati od rata u Ukrajini, već će udvostručiti svoje napore. "Mislim da je njegovo stanje uma takvo da ne veruje da sebi može da priušti gubitak", rekao je on.

Berns je pratio Putina dugi niz godina i ima "lično" iskustvo sa ruskim liderom. Kao dugogodišnji karijerni diplomata, bio je američki ambasador u Moskvi od 2005. do 2008. godine i mnogi u administraciji ga smatraju "putinologom", podseća Politiko.

Zbog svega toga, američki predsednik Džo Bajden poslao ga je prošle jeseni u Moskvu da upozori Putina da ne napada Ukrajinu. Direktor CIA se iz Rusije vratio sa malo iluzija i bez mnogo dobrih vesti.

“Bio je krajnje realističan oko toga što bi moglo da se dogodi i oko potrebe da se za to pripremi”, rekao je bivši visoki zvaničnik administracije o Bernsu.

Kako je kasnije objasnio, iz telefonskog razgovora sa Putinom nije imao osećaj da je ruski lider doneo nepovratnu odluku da napadne Ukrajinu, ali čini se da je Putin tada tako odlučio. “Sa godinama sam naučio da nikada ne podcenjujem Putinovu nemilosrdnu odlučnost, posebno u vezi s Ukrajinom”, rekao je Berns.

Putin, istakao je on, dugo veruje da Ukrajina nije prava zemlja. Nekoliko nedelja kasnije, Ukrajina je uspela delom da potisne ruske snage, ali je Berns oprezan u pogledu budućnosti.

“Neuspeh nije nešto što Putin lako prihvata”, rekao je Berns na događaju koji je Fajnenšl tajms organizovao na Džordžija Teku.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track