04:29

OKTOBAR JE SUDNJI MESEC ZA EVROPU! Stručnjaci smatraju da postoji alternativa za gas na Kataru IZ OVOG RAZLOGA SE NE SPOMINJE

ukrajinska KRIZA

OKTOBAR JE SUDNJI MESEC ZA EVROPU! Stručnjaci smatraju da postoji alternativa za gas na Kataru IZ OVOG RAZLOGA SE NE SPOMINJE

Planeta -

U toku je 96. dan rata u Ukrajini, a u pozadini samog rata odvija se i veliki ekonomski rat gde se može reći da je Evropa trenutno u velikoj energetskoj krizi.

Nikola Antić, stručnjak za nacionalnu i globalnu bezbednost, smatra da su izjave SAD da će gas iz Azerbejdžana moći da nadomesti ruski gas je apsurdna i nemoguća.

gosti Kurir televizije
foto: Kurir televizija

- U principu ja mislim da treba samo da izdržimo do Mitrovdana. Tada počinje da pada sneg i svaka zverka pokaže svoj trag. Amerikanci bi sada trebali da pokažu da li stvarno ima tog azerbedžanskog gasa koji bi trebao da nadomesti ruski gas. Da li stvarno ima tog gasa u Izrelu i Egiptu koji bi takođe trebalo da nadomeste ruski gas. Ja lično mislim da nema. Prema podacima britanskog Šela u Azerbedžanu ima 0.5% ukupnih svetskih rezervi gasa, dok samo Holandija ima 0.3%. Prema SAD sa ovih 0.5% bi trebao da se nadomesti ruski gas. Ja to ne mogu da razumem, ali Amerikanci kažu da je moguće - rekao je Antić u jutarnjem programu Kurir televizije.

UKRAJINCI MU OVO NIKADA NEĆE OPROSTITI

Poznati američki diplomata Kisindžer (99) pozvao je na samitu u Davosu Zapad da utiče na Ukrajinu da što pre nastavi pregovore sa Rusijom i da prestane da pokušava da porazi rusku vojsku jer bi njihog poraz mogao dugoročno da destabilizuje Evropu.

Henri Kisindžer
foto: Profimedia / John MACDOUGALL / AFP

Njegov predlog rešenja krize razbeseno je Kijev toliko da ga je ukrajinski Mirotvorac centar uvrstio u svoju bazu podataka terorista i agresora.

Reditelj Ljubiša Ristić tvrdi da postoji još jedan izvor gasa koji se ne uzima u obzir, a zapravo ta zemlja izvozi 7 puta više nego sama Rusija.

gosti Kurir televizije
foto: Kurir televizija

- Lažne šamane možete da raskrinkate, ali sa pravim šamanima je već problem. Kisindžer je jedan pravi šaman. Što se tiče gasa, ima još jedan podatak. Kada se pogleda, Katar izvozi 7 puta više gasa nego Rusija. To nikada niko ne spominje, ali da bi se taj gas doneo u Nemačku, koliko je zapravo potrebno godina da bi se izgradili ti brodovi i tankeri. Sve te priče lažnih šamana koji poručuju kakvo će sve to da se reši za 6 meseci, godinu dana, ništa od toga. Evropi može samo ajavaska da pomogne. U ovoj situaciji, bojim se da će biti vojska na ulicama evropskih prestonica - rekao je Ristić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:45

ERDOGAN NE MOŽE DA SPREČI ULAZAK FINSKE I ŠVEDSKE U NATO? Stručnjaci: Evropa hoće da protera Ruse, ostaće samo Srbija i par njih

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track